Strona głównaO firmieProduktyB2BMediaZdrowe nie znaczy nudneKontakt
 

Aktualności

Konkurs Zdrowe nie nudne Święta rozstrzygnięty!

Dziękujemy za udział w Konkursie „Zdrowe nie nudne Święta!”

Już wiemy, że nagrodę główną zdobyła potrawa Pani Beaty, czyli „Pełna bakalii oraz pęczaku kieszeń z indyka”. 

Jednocześnie gratulujemy laureatom wyróżnień!

„Muffiny otrębowe z makiem” – Pani Magdy K.

„Bulion grzybowy z pierogami z kaszy manny nadziane fasolą i grzybami” Marzeny D.

„Pierniczki owsiane z płatków górskich” Gabrieli S.

„Bakaliowa przekąska” Justyny B.

„Kuleczki owsiane z żurawiną i papają” Pauliny K.

Gratulujemy!

-----

Oto przepis Pani Beaty:

Pękata świąteczna kieszeń z indyka pełna bakalii i pęczaku.
Marynowana w soku pomarańczowym z dodatkiem przypraw.

800 g pierś z indyka

2 szklanka soku pomarańczowego
1 kubek kaszy jaglanej pęczak Kupiec
4-6 goździków 
1 łyżeczka przyprawy do dań słodkich 
100 g skórki kolorowe 
100g skórki pomarańczy
100 g suszonej moreli
100g rodzynek 
starta skórka z jednej pomarańczy
1 łyżka konfitury z żurawiny
1 łyżka konfitury z pigwy
odrobina soli i pieprzu do smaku
1 jajko 
1 łyżka bułki tartej Kupiec

Marynata

Pierś z indyka myjemy, osuszamy. Następnie smarujemy ją pigwą i żurawiną.
Posypujemy przyprawą oraz startą skórką z jednej pomarańczy.
Wkładamy do miski, zalewamy sokiem pomarańczowym, dorzucamy goździki i marynujemy
pod przykryciem całą noc w lodówce.

Farsz
Odmierzamy kubek kaszy pęczak. Do garnka wlewamy dwa kubki wody.
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy wypłukaną kaszę i gotujemy na małym ogniu około 15 minut ciągle mieszając. Następnie czekamy aż kasza wchłonie wodę.
Kiedy przestygnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę suszone morele, rodzynki i skórki kolorowe oraz skórki pomarańczowe. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jedno jajko i 1 łyżkę bułki tartej.

Pierś z indyka wyjmujemy z marynaty, nadziewamy przygotowanym farszem. Pierś dobrze obwiązujemy sznurkiem i pieczemy pod przykryciem w piekarniku w temp.200st. przez około 1,5 godziny (czas pieczenia zależy od wielkości mięsa oraz piekarnika). Należy sprawdzać podczas pieczenia.
Do naczynia żaroodpornego, w którym pieczemy pierś dodajemy trochę marynaty i polewamy pierś podczas pieczenia (co jakiś czas).
Podajemy z sałatą.

Smacznego!