BEZGLUTENOWE WAFLE KUKURYDZIANE Z JAGŁĄ I PIEPRZEM –ALTERNATYWA DLA TRADYCYJNEGO PIECZYWA

Jesienią wyjątkowo chętnie sięgamy po przekąski, a dodatkowo mniej się ruszamy. Na ten czas polecamy kukurydziane wafle z jagłą i pieprzem, które z dobrze dobranymi dodatkami smakują wyśmienicie!

Jesienne wieczory i długie noce zbliżają się nieuchronnie. To czas, kiedy częściej sięgamy po przekąski. To także czas, w którym z reguły nieco mniej mamy aktywności fizycznej. Z tego względu warto zadbać o to, aby jadłospis był jeszcze bardziej dopracowany niż zwykle, pożywny, ale nie bogaty w tłuszcze i cukry, ale w złożone węglowodany, białko, zdrowy tłuszcz. Warto także zadbać o witaminy i składniki mineralne, które będą wspierać odporność organizmu.

Bilans energetyczny

Bardzo ważnym elementem planowania jadłospisu jest jego wartość energetyczna. Można bowiem wykorzystywać jedynie najzdrowsze i najbardziej wartościowe produkty, ale jeśli będzie ich zbyt dużo, to i tak może nam przybyć kilka dodatkowych kilogramów na wadze i centymetrów w obwodach. Dodatni bilans energetyczny to także stres dla organizmu, co może się wiązać z gorszą odpornością nie tylko na sezonowe infekcje, ale także na choroby cywilizacyjne.

Wafle z jagłą i pieprzem na jesień

Ciekawym produktem, który na pewno warto wykorzystywać w diecie, są wafle kukurydziane z jagłą z dodatkiem pieprzu od firmy Kupiec. Dlaczego właśnie taka kompozycja wydaje się dobra?

  • Oszczędzamy sporo kalorii. Jeden wafel to około 19 kcal, a kromka chleba ma ich około 70. Dlatego sięgając po zdrową przekąskę, np. w ramach II śniadania czy podwieczorku w wersji wytrawnej, np. wafla z pastą warzywną, dostarczymy znacząco mniej energii i ułatwi nam to wprowadzenie regularności spożywania posiłków co 3-4 godziny.
  • Wafle z pełnoziarnistej kukurydzy są także źródłem błonnika, dzięki któremu trawienie i wydalanie przebiega bardziej efektywnie. Dzięki błonnikowi łatwiej jest też usunąć zbędne produkty przemiany materii, a nawet oczyścić organizm z toksyn. Błonnik pochłania także pewne ilości cholesterolu.
  • Jagła, a więc proso, to wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej TMC zboże, które osusza i idealnie nadaje się dla osób z infekcjami górnych dróg oddechowych, a w szczególności z katarem i chorymi zatokami. Wafle kukurydziane z dodatiem cennej jagły powinny być spożywane o tej porze roku częściej, aniżeli np. białe pieczywo. Oprócz wafli, gdzie dodatek prosa nie jest duży, warto sięgać po ciepłą kaszę jaglaną z dodatkiem duszonych owoców tak, aby w jadłospisie było jak najwięcej prosa, a jak najmniej pszenicy.
  • Pieprz wg TMC ma naturę rozgrzewające, pobudza przepływ energii w ciele, dzięki czemu może mieć działanie korzystne w początkowym stadium przeziębienia. Ponadto – pieprz poprawia trawienie poprzez stymulację wydzielania soku żołądkowego.

Dodatki do wafli

Aby przekąski z wykorzystaniem wafli były dla nas wartościowe, konieczne jest zadbanie o to, aby dodatki były pełne witamin i składników mineralnych. Dlatego też warto wykorzystywać:

  • Rozgniecione, miękkie, dojrzałe awokado, które dzięki wysokiej zawartości zdrowych tłuszczy ułatwi przyswajanie luteiny obecnej w kukurydzy, a ponadto dostarczy sporą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
  • Hummus przygotowany z suchych nasion ciecierzycy to genialny dodatek do wafli, gdyż dostarcza sporej ilości białka roślinnego, a także stwarza doskonałą okazję do wykorzystania innych niż pieprz przypraw rozgrzewających np. kuminu, ostrej papryki, czarnuszki itd. Taka przekąska daje na dłużej uczucie sytości, a jednocześnie jest bardzo bogata w błonnik pokarmowy.
  • Ogórki kiszone jako dodatek do bardziej tradycyjnej kanapki na bazie wafla (z serem żółtym czy z wędliną) podnosi nie tylko smakowitość przekąski, ale także jej zdrowotność. Dodatkowa porcja witaminy C, a także naturalne probiotyki, to dodatki niezbędne w okresie jesienno-zimowym.

Pasta na bazie białego, chudego twarogu z dużą ilością natki pietruszki i kiełków, sklejona jogurtem naturalnym i podana na waflu to także propozycja dobra na śniadanie. Danie bogate w pełnowartościowe białko i witaminy, a jednocześnie dostarczające niewiele energii.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.