BIKO
super easy
Ryż na słodko to prawdziwy smak dzieciństwa. Pamiętacie pyszne ryżowe zapiekanki z jabłkami czy truskawkami? Dziś przygotowaliśmy dla Was smakowite Biko.
Składniki:
• 400 g naturalnego ryżu brązowego Kupiec
• 2 puszki mleka kokosowego
• 300 g brązowego cukru trzcinowego
• szczypta soli morskiej
• masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
1. Ryż wysyp z woreczków na sito, dokładnie wypłucz, odsącz i umieść w garnku.*
2. Do garnka wlej 1 i ¼ puszkę mleka kokosowego.
3. Wlej do pustej puszki wodę i dolej do garnka.
4. Ryż gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się ugotuje.**
5. Dodaj 100 g cukru, szczyptę soli i dobrze wymieszaj.
6. Gotuj przez kolejne 8 minut.
7. Na tym etapie ryż powinien być gęsty i lepki.
8. Przełóż do formy do zapiekania, którą wcześniej obficie wysmaruj masłem.
9. Rozłóż równą warstwę i odstaw.
10. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
11. W garnuszku umieść pozostałe ¾ puszki mleka oraz 200 g cukru trzcinowego, wszystko zagotuj oraz wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru i gotuj przez kolejne 5-8 minut, po czym odstaw do przestudzenia na kilka minut.
12. Tak przygotowaną masą polej delikatnie ryż, aby utworzyć równą warstwę.
13. Danie piecz przez ok. 1 godzinę.
14. Przed podaniem odstaw do lekkiego ostygnięcia, ponieważ utworzony na wierzchu karmel będzie bardzo gorący.
15. Biko można podawać na ciepło (również po podgrzaniu np. w mikrofalówce) lub na zimno po schłodzeniu w lodówce.*
* Oryginalnie biko wykonuje się ze specjalnej tajlandzkiej odmiany ryżu kleistego, zwanego także ryżem słodkim. Brązowy ryż jednak doskonale go zastępuje, ponieważ po ugotowaniu staje się lekko kleisty i nadaje potrawie głębszego smaku.
** Ryż można również moczyć przez noc w zimnej wodzie, co skraca czas gotowania i zwiększa jego kleistość, ale nie jest to konieczne.
Dodaj komentarz