BOŻONARODZENIOWY CHLEBEK

Macie dość kupnego chleba? W wigilię przygotujcie odświętny bożonarodzeniowy chlebek!

SKŁADNIKI

30 g otrębów pszennych marki Kupiec
20 g zarodków pszennych
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ciepłej wody
200 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

No Reviews

Przygotowanie

1.

Drożdże i cukier rozpuść w ciepłej wodzie

Mark as complete
2.

Przy pomocy łyżki dodaj pozostałe składniki

Mark as complete
3.

Wszystko dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie zwarte i elastyczne (będzie się kleić do łyżki)v

Mark as complete
4.

Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia (najlepiej włóż ją na noc do lodówki)

Mark as complete
5.

Ułóż na blacie kawałek pergaminu i dokładnie obsyp cienką warstwą mąki

Mark as complete
6.

Na papier wyłóż ciasto

Mark as complete
7.

Przy użyciu pergaminu uformuj podłużny chlebek (unosząc raz jeden, raz drugi bok pergaminu)

Mark as complete
8.

Odstaw do wyrośnięcia na około 30 min

Mark as complete
9.

Piecz w rozgrzanym piekarniku do 250ºC, przez około 20-22 min

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.