BOŻONARODZENIOWY CHLEBEK
super easy
Macie dość kupnego chleba? W wigilię przygotujcie odświętny bożonarodzeniowy chlebek!
SKŁADNIKI
30 g otrębów pszennych marki Kupiec
20 g zarodków pszennych
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ciepłej wody
200 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
No Reviews
Przygotowanie
1.
Drożdże i cukier rozpuść w ciepłej wodzie
Mark as complete
2.
Przy pomocy łyżki dodaj pozostałe składniki
Mark as complete
3.
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie zwarte i elastyczne (będzie się kleić do łyżki)v
Mark as complete
4.
Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia (najlepiej włóż ją na noc do lodówki)
Mark as complete
5.
Ułóż na blacie kawałek pergaminu i dokładnie obsyp cienką warstwą mąki
Mark as complete
6.
Na papier wyłóż ciasto
Mark as complete
7.
Przy użyciu pergaminu uformuj podłużny chlebek (unosząc raz jeden, raz drugi bok pergaminu)
Mark as complete
8.
Odstaw do wyrośnięcia na około 30 min
Mark as complete
9.
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 250ºC, przez około 20-22 min
Mark as complete
Dodaj komentarz