BURRITO WEGETARIAŃSKIE (BAKŁAŻAN, POMIDOR, CUKINIA) Z RYŻEM JAŚMINOWYM I OSTRĄ SALSĄ.

Wegetariańska kuchnia nie jest nudna! Wprowadź trochę ognia do swojej kuchni z naszym buritto z ostrą salsą.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 tortille pszenne lub pełnoziarniste
  • 100 g ryżu jaśminowego Kupiec

Na farsz:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g bakłażana
  • 150 g cukinii
  • 200 g pomidorów
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki ostrej
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Na salsę:

  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebulka
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
No Reviews

Przygotowanie

1.

Na patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, po chwili dodaj posiekany czosnek i pokrojonego w 1 cm kostkę bakłażana.

Mark as complete
2.

Podsmaż do czasu kiedy zmięknie, następnie dodaj pokrojoną w 1 cm kostkę cukinię i pomidory i dopraw. Gotuj na małym ogniu 15 minut bez przykrycia.

Mark as complete
3.

W międzyczasie ugotuj ryż jaśminowy zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.

Mark as complete
4.

Przygotuj salsę. Pomidory poprzekrawaj na pół, wydrąż gniada nasienne, pokrój w małą kostkę. Cebulkę posiekaj. Papryczkę przekrój wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj oliwę, posól i popieprz, a następnie odstaw.

Mark as complete
5.

Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu). Na talerzu ułóż tortillę, na środku po 2/3 łyżki farszu, 2/3 łyżki ryżu oraz odrobinę salsy. Załóż boki i zwiń.

Mark as complete
6.

Opiekaj z każdej strony po 2/3 minuty. Przekrój na pół. Postępuj tak z pozostałymi tortillami. Podawaj z resztą ostrej salsy.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.