BURRITO WEGETARIAŃSKIE (BAKŁAŻAN, POMIDOR, CUKINIA) Z RYŻEM JAŚMINOWYM I OSTRĄ SALSĄ.
super easy
Wegetariańska kuchnia nie jest nudna! Wprowadź trochę ognia do swojej kuchni z naszym buritto z ostrą salsą.
Składniki na 4 porcje:
- 4 tortille pszenne lub pełnoziarniste
- 100 g ryżu jaśminowego Kupiec
Na farsz:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g bakłażana
- 150 g cukinii
- 200 g pomidorów
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki wędzonej papryki ostrej
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Na salsę:
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebulka
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
No Reviews
Przygotowanie
1.
Na patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, po chwili dodaj posiekany czosnek i pokrojonego w 1 cm kostkę bakłażana.
Mark as complete
2.
Podsmaż do czasu kiedy zmięknie, następnie dodaj pokrojoną w 1 cm kostkę cukinię i pomidory i dopraw. Gotuj na małym ogniu 15 minut bez przykrycia.
Mark as complete
3.
W międzyczasie ugotuj ryż jaśminowy zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.
Mark as complete
4.
Przygotuj salsę. Pomidory poprzekrawaj na pół, wydrąż gniada nasienne, pokrój w małą kostkę. Cebulkę posiekaj. Papryczkę przekrój wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj oliwę, posól i popieprz, a następnie odstaw.
Mark as complete
5.
Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu). Na talerzu ułóż tortillę, na środku po 2/3 łyżki farszu, 2/3 łyżki ryżu oraz odrobinę salsy. Załóż boki i zwiń.
Mark as complete
6.
Opiekaj z każdej strony po 2/3 minuty. Przekrój na pół. Postępuj tak z pozostałymi tortillami. Podawaj z resztą ostrej salsy.
Mark as complete
Dodaj komentarz