CHE KHO – LEPKI DESER Z FASOLI INSPIROWANY WIETNAMEM

Postaw na trochę egzotyki w Twojej kuchni i spróbuj naszego inspirowanego Wietnamem deseru na bazie fasoli – Che kho!

Składniki:

  • 250 g drobnej białej fasoli Kupiec
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • Szczypta kardamonu mielonego
  • 60 g uprażonego sezamu do posypania
  • 30 g owoców liofilizowanych do posypania
No Reviews

Przygotowanie

1.

Fasolę zalej wodą i mocz przez minimum 12 godzin, a następnie ugotuj ją, a wręcz rozgotuj, by fasola się rozpadała.

Mark as complete
2.

Ugotowaną fasolę odcedź i zblenduj na gładko. Dodaj cukier i gotuj w garnku z grubym dnem, mieszając cały czas do momentu, aż masa odparuje i stanie się bardzo gęsta (zajmuje to około 40-50 minut).

Mark as complete
3.

Dodaj przyprawy i energicznie mieszaj.

Mark as complete
4.

Miskę lub foremkę do muffinek wyłóż folią spożywczą i wlej lekko przestudzoną masę. Wyrównaj ją, przykryj folią i chłódź w lodówce przez noc.

Mark as complete
5.

Wyciągnij deser z foremki, posyp sezamem i owocami liofilizowanymi. Ozdób miętą i podawaj jako deser. Możesz podać go również na ciepło w formie budyniu w pucharkach.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.