CHE KHO – LEPKI DESER Z FASOLI INSPIROWANY WIETNAMEM
super easy
Postaw na trochę egzotyki w Twojej kuchni i spróbuj naszego inspirowanego Wietnamem deseru na bazie fasoli – Che kho!
Składniki:
- 250 g drobnej białej fasoli Kupiec
- 250 g cukru
- 1 łyżka cynamonu
- Szczypta kardamonu mielonego
- 60 g uprażonego sezamu do posypania
- 30 g owoców liofilizowanych do posypania
No Reviews
Przygotowanie
1.
Fasolę zalej wodą i mocz przez minimum 12 godzin, a następnie ugotuj ją, a wręcz rozgotuj, by fasola się rozpadała.
Mark as complete
2.
Ugotowaną fasolę odcedź i zblenduj na gładko. Dodaj cukier i gotuj w garnku z grubym dnem, mieszając cały czas do momentu, aż masa odparuje i stanie się bardzo gęsta (zajmuje to około 40-50 minut).
Mark as complete
3.
Dodaj przyprawy i energicznie mieszaj.
Mark as complete
4.
Miskę lub foremkę do muffinek wyłóż folią spożywczą i wlej lekko przestudzoną masę. Wyrównaj ją, przykryj folią i chłódź w lodówce przez noc.
Mark as complete
5.
Wyciągnij deser z foremki, posyp sezamem i owocami liofilizowanymi. Ozdób miętą i podawaj jako deser. Możesz podać go również na ciepło w formie budyniu w pucharkach.
Mark as complete
Dodaj komentarz