CIASTO PIERNIKOWE Z KONFITURĄ ŚLIWKOWĄ
super easy
Ciasto piernikowe to doskonała propozycja na święta, ale nie tylko! Będzie świetnym przysmakiem do kawy czy herbaty o każdej porze roku!
Składniki na 1 foremkę keksówkę:
120 g miodu
125 g masła
250 ml śmietanki 30%
250 g mąki
140 g cukru
2 jajka
4 łyżeczki przyprawy do piernika
3 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka sody
3-4 łyżki powideł śliwkowych
szczypta soli
Na polewę:
1 białko
100 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
No Reviews
Przygotowanie
1.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj miód i śmietankę, a następnie zamieszaj.
Mark as complete
2.
Połącz ze sobą mąkę, kakao, sodę, sól i przyprawy.
Mark as complete
3.
Ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj roztopione masło z miodem i śmietanką. Chwilę ubijaj.
Mark as complete
4.
Dosyp suche składniki i wszystko dokładnie wymieszaj.
Mark as complete
5.
Przełóż masę do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki. Piecz przez około godzinę w temperaturze 175⁰C do suchego patyczka.
Mark as complete
6.
Upieczone ciasto zostaw na chwilę w keksówce, a następnie wyciągnij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Mark as complete
7.
Ciasto przekrój na pół i przełóż powidłami śliwkowymi.
Mark as complete
8.
Białko wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, a następnie polej ciasto.
Mark as complete
Dodaj komentarz