CIASTO PIERNIKOWE Z KONFITURĄ ŚLIWKOWĄ

Ciasto piernikowe to doskonała propozycja na święta, ale nie tylko! Będzie świetnym przysmakiem do kawy czy herbaty o każdej porze roku!

Składniki na 1 foremkę keksówkę:
120 g miodu
125 g masła
250 ml śmietanki 30%
250 g mąki
140 g cukru
2 jajka
4 łyżeczki przyprawy do piernika
3 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka sody
3-4 łyżki powideł śliwkowych
szczypta soli

Na polewę:
1 białko
100 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

No Reviews

Przygotowanie

1.

Masło rozpuść w rondelku, dodaj miód i śmietankę, a następnie zamieszaj.

Mark as complete
2.

Połącz ze sobą mąkę, kakao, sodę, sól i przyprawy.

Mark as complete
3.

Ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj roztopione masło z miodem i śmietanką. Chwilę ubijaj.

Mark as complete
4.

Dosyp suche składniki i wszystko dokładnie wymieszaj.

Mark as complete
5.

Przełóż masę do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki. Piecz przez około godzinę w temperaturze 175⁰C do suchego patyczka.

Mark as complete
6.

Upieczone ciasto zostaw na chwilę w keksówce, a następnie wyciągnij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Mark as complete
7.

Ciasto przekrój na pół i przełóż powidłami śliwkowymi.

Mark as complete
8.

Białko wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, a następnie polej ciasto.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.