Co zabrać na plażę, a co w góry?
super easy
Wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Niektórzy z nas pojadą nad morze, aby odpocząć i nacieszyć się plażą i słońcem, a inny zdecydują się na wypad w góry na wędrówki i podziwianie krajobrazów. Jest oczywiście wiele możliwości spędzania czasu w wakacje, ale dziś skupimy się na tych dwóch typowych rodzajach urlopów.
Część wspólna dla plażowiczów i górołazów
Nie ulega wątpliwości, że w obu przypadkach należy zadbać o to, aby dieta dostarczała wszystkiego, co potrzebuje nasz organizm. Musi więc być zbilansowana i urozmaicona. Potrzeby żywieniowe osób aktywnych są z reguły większe niż standardowych plażowiczów.
Dieta w górach
Wysiłek fizyczny jakim są wędrówki w górach wymaga dostarczenia znacznie większej ilości energii – szczególnie, jeśli trasy są ambitne i długotrwałe.
- Zjedz solidne śniadanie bogate w węglowodany, ale też pełnowartościowe białko. Owsianka na mleku z orzechami i owocami to jedna z dobrych propozycji. Możesz też wybrać wytrawne śniadanie np. omlet z pomidorami i dodatkiem kaszy gryczanej/jęczmiennej/brązowego ryżu. Tradycyjne kanapki na bazie chleba razowego z hummusem i warzywami też się sprawdzą.
- Zaplanuj suchy prowiant, który jednocześnie będzie odżywczy, ale też lekki do noszenia i odporny na temperaturę. Możesz sięgnąć po ciasteczka owsiane z orzechami, suszonymi owocami, ale też po wafle zbożowe, suche kabanosy, pomidorki koktajlowe. Pamiętaj, że czym dłużej trwa wędrówka, tym więcej musisz mieć odżywczych przekąsek.
- Nawadniaj się. Jeśli bardzo się pocisz, możesz sięgnąć po napoje izotoniczne, wodę mineralną i lekko słone przekąski np. wafle z solą.
Dieta nad morzem
Aktywności plażowe są bardzo różne. Najczęściej jednak są bardziej stacjonarne np. opalanie, czytanie książki, niewielki spacer po brzegu, zabawa w piasku z dziećmi itd. Dlatego też podczas plażowania warto zwrócić uwagę na:
- Nie przejadaj się. Niewielka aktywność generuje niewielkie potrzeby energetyczne.
- Nie jedz z nudów.
- Nie zabieraj przekąsek typu chipsy, paluszki, drożdżówki, batony czy czekolady. Postaw na chipsy jabłkowe, wafle kukurydziane z warzywną pastą, ciasteczka zbożowe z pełnoziarnistych zbóż.
- Zadbaj o to, aby posiłki plażowe były lekkie, np. sałatka owocowa z dodatkiem orzechów, kanapka z domowym guacamole (zabranym w pojemniku na żywność), koktajl na bazie napoju roślinnego, owoców i otrąb owsianych itd.
- Zadbaj o przerwy pomiędzy posiłkami – 3-4h to odpowiedni czas. Pamiętaj jednak o nawadnianiu. Woda, niesłodka, domowa ice tea to dobre pomysły na plażę.
- Nie głoduj przez połowę dnia, aby najeść się wieczorem.
- Pamiętaj, że na plaży trudno jest trzymać żywość w chłodzie. Wykorzystaj torbę termiczną lub termos do utrzymania choćby lekkiego chłodu.
Niezależnie od tego, gdzie spędzasz urlop, ciesz się czasem wolnym, lokalnymi smakołykami, ale pamiętaj o podstawowej zasadzie w dietetyce: wszystko z umiarem.
Dodaj komentarz