Cytrynowa babka z kaszą jęczmienną pęczak – wilgotna i aromatyczna

Składniki: 

Ciasto:

  • 100 g Kaszy jęczmiennej pęczak Kupiec
  • 200 g mąki pszennej 
  • 150 g cukru 
  • 3 jajka 
  • 120 g masła (roztopionego) 
  • 100 ml mleka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej 
  • Skórka otarta z 2 cytryn 
  • Sok z 1 cytryny 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Lukier cytrynowy:

  • 100 g cukru pudru 
  • Sok z ½ cytryny 
  • 1-2 łyżki gorącej wody 

Dekoracja:

  • Jadalne kwiaty (np. bratki) 
  • Plasterki cytryny 

No Reviews

Przygotowanie

1.

Kaszę jęczmienną pęczak ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15 minut), odcedzić i przestudzić. Następnie zblendować na gładką pastę lub lekko rozdrobnić widelcem – może zostać lekko ziarnista dla struktury.

Mark as complete
2.

W misce ubić jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlać roztopione masło, mleko, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy, wymieszać. Dodać ugotowaną kaszę jęczmienną pęczak i delikatnie wmieszać do masy. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, a następnie połączyć z mokrymi składnikami.

Mark as complete
3.

Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przelać ciasto i piec w 170°C przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić przed lukrowaniem.

Mark as complete
4.

Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i wodą do uzyskania gładkiego lukru. Polać wystudzoną babkę i udekorować jadalnymi kwiatami oraz plasterkami cytryny.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.