Cytrynowa babka z kaszą jęczmienną pęczak – wilgotna i aromatyczna
super easy
Składniki:
Ciasto:
- 100 g Kaszy jęczmiennej pęczak Kupiec
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 120 g masła (roztopionego)
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- Skórka otarta z 2 cytryn
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Lukier cytrynowy:
- 100 g cukru pudru
- Sok z ½ cytryny
- 1-2 łyżki gorącej wody
Dekoracja:
- Jadalne kwiaty (np. bratki)
- Plasterki cytryny

No Reviews
Przygotowanie
1.
Kaszę jęczmienną pęczak ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15 minut), odcedzić i przestudzić. Następnie zblendować na gładką pastę lub lekko rozdrobnić widelcem – może zostać lekko ziarnista dla struktury.
Mark as complete
2.
W misce ubić jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlać roztopione masło, mleko, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy, wymieszać. Dodać ugotowaną kaszę jęczmienną pęczak i delikatnie wmieszać do masy. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, a następnie połączyć z mokrymi składnikami.
Mark as complete
3.
Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przelać ciasto i piec w 170°C przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić przed lukrowaniem.
Mark as complete
4.
Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i wodą do uzyskania gładkiego lukru. Polać wystudzoną babkę i udekorować jadalnymi kwiatami oraz plasterkami cytryny.
Mark as complete
Dodaj komentarz