CYTRYNOWE CASSEROLE Z FASOLĄ PIĘKNY JAŚ KARŁOWY I ZIEMNIAKAMI

Cytrynowe casserole z fasolą piękny jaś karłowy i ziemniakami to świetny pomysł na smaczny i pożywny obiad, który przygotujesz w godzinę!

Składniki:

· 200 g fasoli Piękny Jaś Kupiec

· 1 kg małych ziemniaków

· 2 łyżki oleju rzepakowego

· 2 szalotki

· 2 gałązki tymianku

· 2 małe cytryny BIO

· 6 ząbków czosnku

· 1 płaska łyżeczka soli

· 1/2 łyżeczki młotkowanego pieprzu

· 2 łyżki masła

· 1 l bulionu warzywnego

No Reviews

Przygotowanie

1.

Fasolę zalej wodą i mocz przez minimum 12 godzin.

Mark as complete
2.

Wymoczoną fasolę ugotuj do miękkości (nie musi być rozpływająca się w ustach – w piekarniku uzyska idealną miękkość), a następnie odcedź.

Mark as complete
3.

Wyszoruj ziemniaki i poprzekrawaj na pół. W przypadku większych ziemniaków pokrój je na ćwiartki.

Mark as complete
4.

Sparz cytrynę, pokrój na ćwiartki. Czosnek zostaw w łupinach, a szalotki pokrój w piórka.

Mark as complete
5.

Nagrzej piekarnik do 180°C z funkcją termoobiegu, a następnie wysmaruj grubo masłem naczynie żaroodporne.

Mark as complete
6.

W naczyniu ułóż kolejno ziemniaki, szalotkę, czosnek i fasolę. Zamieszaj delikatnie, posól i popieprz.

Mark as complete
7.

Wszystko zalej bulionem, a na wierzchu ułóż ćwiartki z cytryny i ułóż gałązki tymianku.

Mark as complete
8.

Piecz przez 50 minut bez przykrycia. Gdy w końcowej fazie danie zacznie się mocno rumienić, możesz przykryć naczynie.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.