CYTRYNOWE CASSEROLE Z FASOLĄ PIĘKNY JAŚ KARŁOWY I ZIEMNIAKAMI
super easy
Cytrynowe casserole z fasolą piękny jaś karłowy i ziemniakami to świetny pomysł na smaczny i pożywny obiad, który przygotujesz w godzinę!
Składniki:
· 200 g fasoli Piękny Jaś Kupiec
· 1 kg małych ziemniaków
· 2 łyżki oleju rzepakowego
· 2 szalotki
· 2 gałązki tymianku
· 2 małe cytryny BIO
· 6 ząbków czosnku
· 1 płaska łyżeczka soli
· 1/2 łyżeczki młotkowanego pieprzu
· 2 łyżki masła
· 1 l bulionu warzywnego
No Reviews
Przygotowanie
1.
Fasolę zalej wodą i mocz przez minimum 12 godzin.
Mark as complete
2.
Wymoczoną fasolę ugotuj do miękkości (nie musi być rozpływająca się w ustach – w piekarniku uzyska idealną miękkość), a następnie odcedź.
Mark as complete
3.
Wyszoruj ziemniaki i poprzekrawaj na pół. W przypadku większych ziemniaków pokrój je na ćwiartki.
Mark as complete
4.
Sparz cytrynę, pokrój na ćwiartki. Czosnek zostaw w łupinach, a szalotki pokrój w piórka.
Mark as complete
5.
Nagrzej piekarnik do 180°C z funkcją termoobiegu, a następnie wysmaruj grubo masłem naczynie żaroodporne.
Mark as complete
6.
W naczyniu ułóż kolejno ziemniaki, szalotkę, czosnek i fasolę. Zamieszaj delikatnie, posól i popieprz.
Mark as complete
7.
Wszystko zalej bulionem, a na wierzchu ułóż ćwiartki z cytryny i ułóż gałązki tymianku.
Mark as complete
8.
Piecz przez 50 minut bez przykrycia. Gdy w końcowej fazie danie zacznie się mocno rumienić, możesz przykryć naczynie.
Mark as complete
Dodaj komentarz