Dubajska czekolada

Składniki (na 6 porcji):

Baza i obudowa:

· 6 okrągłych Wafli ryżowych z czekoladą deserową Kupiec
· 150 g gorzkiej czekolady 70%
· 80 ml śmietanki 36%

Nadzienie pistacjowe:

· 150 g pasty pistacjowej (100% pistacji)
· 50 g posiekanych prażonych pistacji
· 3 arkusze ciasta filo
· 20 g roztopionego masła

Dekoracja:
· 30 g posiekanych pistacji

No Reviews

Przygotowanie

1.

Arkusze filo posmarować roztopionym masłem, złożyć na pół i lekko docisnąć. Piec w 180°C przez 8-10 minut, aż będą złote i chrupiące. Po ostudzeniu pokruszyć na drobne kawałki.

Mark as complete
2.

Pastę pistacjową wymieszać z pokruszonym ciastem filo i posiekanymi pistacjami. Połączyć do uzyskania zwartej, ale kremowej konsystencji.

Mark as complete
3.

Podgrzać śmietankę 36%, ale nie doprowadzić do wrzenia. Zalać posiekaną czekoladę 70% i wymieszać do uzyskania gładkiego ganache. Do silikonowych foremek półkulistych nałożyć cienką warstwę czekolady, rozprowadzić równomiernie i schłodzić przez 10 minut.

Mark as complete
4.

Do przygotowanych foremek dodać porcję nadzienia i wyrównać. Na wierzch nałożyć kolejną warstwę ganache. Przykryć waflami ryżowymi z czekoladą deserową, dociskając delikatnie.

Mark as complete
5.

Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby czekolada dobrze się zestaliła. Wyjąć z foremek i posypać posiekanymi pistacjami.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.