Dutch Baby na wytrawnie z płatkami owsianymi, dynią, szpinakiem i twarożkiem
super easy
Składniki (na 1 duże Dutch Baby):
- 3 jajka
- 50 g Płatków Owsianych Błyskawicznych Kupiec
- 100 ml mleka (lub napoju roślinnego)
- 40 g mąki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła (do ciasta)
- Szczypta soli
Dodatki:
- Pieczona dynia: Plasterki dyni hokkaido lub piżmowej
- Szpinak:
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki mascarpone
- 1 łyżka oliwy
- Pieczone pomidorki koktajlowe
- Świeża sałata rzymska
- Twarożek (np. kremowy serek)
- Migdały prażone
- Koper do dekoracji
- Ulubiony sos (np. miodowo-musztardowy lub jogurtowy z ziołami)
Pieczona dynia: Kroimy dynię na cienkie plasterki. Smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 15 minut, aż będzie miękka i lekko karmelizowana.
Szpinak: Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, aż będzie zeszklona. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Dorzucamy szpinak i smażymy, aż zwiędnie. Na koniec dodajemy mascarpone, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidorki: Pieczemy pomidorki koktajlowe w piekarniku z odrobiną oliwy, soli i pieprzu.
No Reviews
Przygotowanie
1.
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C i wstawiamy do środka żaroodporną patelnię lub formę, aby się nagrzała.
Mark as complete
2.
W blenderze miksujemy jajka, płatki owsiane, mleko, mąkę, roztopione masło i sól, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy ją na 5 minut, aby płatki napęczniały.
Mark as complete
3.
Wyjmujemy gorącą patelnię z piekarnika i smarujemy ją odrobiną masła. Wlewamy przygotowane ciasto i szybko wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 15–20 minut, aż brzegi będą wyrośnięte i złociste.
Mark as complete
4.
Wyjmujemy Dutch Baby z piekarnika i dekorujemy pieczoną dynią, szpinakiem z mascarpone, pomidorkami, świeżą sałatą rzymską i twarożkiem. Całość posypujemy prażonymi migdałami i koperkiem. Na koniec polewamy ulubionym sosem.
Mark as complete
Dodaj komentarz