Fasola podduszona na oliwie z czosnkiem i natką pietruszki z pieczona dynią i piklowaną cebulką
super easy
Ilość porcji: 4
Składniki:
• 1 opakowanie Fasoli Piękny Jaś Kupiec
• 50 ml oliwy z oliwek
• po małym kawałku: marchewki, selera i pietruszki
• 4 ząbki czosnku
• 1 dynia piżmowa
• oliwa z oliwek
• sól i pieprz
• 1 czerwona cebula
• 2 łyżki octu jabłkowego
• 1 łyżeczka cukru
No Reviews
Przygotowanie
1.
Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy do nasiąknięcia na 12 godzin
Mark as complete
2.
Cebulę kroimy w piórka, a następnie piklujemy w occie, wodzie i cukrze
Mark as complete
3.
Zaaplikowaną cebulą odstawiamy na 12 godzin
Mark as complete
4.
Nasiąkniętą fasolę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
Mark as complete
5.
W tym czasie obieramy dynię, kroimy w plastry i nacinamy w kratkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą z oliwek
Mark as complete
6.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30 minut. (w tym samym czasie możemy upiec w piekarniku inne warzywa, aby nie marnować energii)
Mark as complete
7.
Rozgrzewamy 70 ml oliwy z oliwek w dużym garnku i podsmażamy na wolnym ogniu bardzo drobno posiekane warzywa korzeniowe aż zrobią się słodkie
Mark as complete
8.
Dodajemy posiekany czosnek i fasolę
Mark as complete
9.
Dusimy całość przez około 20 minut, aż smaki się dobrze wymieszają
Mark as complete
10.
Wszystko w trakcie podlewamy wodą, w której gotowała się fasola, aby powstał lekko lejący gulasz
Mark as complete
11.
Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Mark as complete
Dodaj komentarz