Fasola podduszona na oliwie z czosnkiem i natką pietruszki z pieczona dynią i piklowaną cebulką

Ilość porcji: 4
Składniki:
• 1 opakowanie Fasoli Piękny Jaś Kupiec
• 50 ml oliwy z oliwek
• po małym kawałku: marchewki, selera i pietruszki
• 4 ząbki czosnku
• 1 dynia piżmowa
• oliwa z oliwek
• sól i pieprz
• 1 czerwona cebula
• 2 łyżki octu jabłkowego
• 1 łyżeczka cukru

No Reviews

Przygotowanie

1.

Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy do nasiąknięcia na 12 godzin

Mark as complete
2.

Cebulę kroimy w piórka, a następnie piklujemy w occie, wodzie i cukrze

Mark as complete
3.

Zaaplikowaną cebulą odstawiamy na 12 godzin

Mark as complete
4.

Nasiąkniętą fasolę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości

Mark as complete
5.

W tym czasie obieramy dynię, kroimy w plastry i nacinamy w kratkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą z oliwek

Mark as complete
6.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30 minut. (w tym samym czasie możemy upiec w piekarniku inne warzywa, aby nie marnować energii)

Mark as complete
7.

Rozgrzewamy 70 ml oliwy z oliwek w dużym garnku i podsmażamy na wolnym ogniu bardzo drobno posiekane warzywa korzeniowe aż zrobią się słodkie

Mark as complete
8.

Dodajemy posiekany czosnek i fasolę

Mark as complete
9.

Dusimy całość przez około 20 minut, aż smaki się dobrze wymieszają

Mark as complete
10.

Wszystko w trakcie podlewamy wodą, w której gotowała się fasola, aby powstał lekko lejący gulasz

Mark as complete
11.

Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.