Fasola w sosie z podgrzybków i śmietany
super easy
Składniki:
- 250 g suchej Fasoli Piękny Jaś Tyczny Kupiec
- 200 g świeżych lub mrożonych podgrzybków (ewentualnie suszonych, namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie)
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 200 ml śmietany 18% (lub kremówki, jeśli wolicie łagodniejszy smak)
- 1 łyżka masła (lub oliwy z oliwek)
- 1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie, do zagęszczenia)
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki (posiekana, do dekoracji)
No Reviews
Przygotowanie
1.
Moczymy fasolę w zimnej wodzie na 8-12 godzin, najlepiej na noc. Następnie odcedzamy ją, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego oraz odrobiną soli przez ok. 60-90 minut, aż będzie miękka
Mark as complete
2.
Po ugotowaniu odcedzamy fasolę
Mark as complete
3.
Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, a następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze chwilę.
Mark as complete
4.
Dodajemy pokrojone podgrzybki i smażymy na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż odparuje woda z grzybów
Mark as complete
5.
Jeśli chcemy gęstszy sos, mieszamy mąkę z odrobiną wody lub bulionu i wlewamy na patelnię
Mark as complete
6.
Wlewamy śmietanę, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje
Mark as complete
7.
Przekładamy ugotowaną fasolę do sosu i delikatnie mieszamy
Mark as complete
8.
Gotujemy razem na małym ogniu przez 5 minut, aby smaki się połączyły
Mark as complete
9.
Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody lub bulionu
Mark as complete
10.
Danie podajemy na ciepło, posypane świeżą natką pietruszki
Mark as complete
11.
Możemy je serwować jako samodzielne danie z chlebem lub jako dodatek do mięsnych potraw
Mark as complete
Dodaj komentarz