FORMA NA MEDAL – DZIĘKI KASZY, NATURALNIE!
super easy
Ten, kto choć raz skorzystał z indywidualnego doradztwa trenera personalnego, wie, że wykorzystując jego wskazówki dotyczące częstotliwości, rodzaju ćwiczeń czy diety, można uzyskać dużo lepsze efekty niż działając samodzielnie. Dlatego zapytaliśmy Bartosza Plucińskiego, trenera personalnego współpracującego z marką Kupiec, czy poleciłby włączenie kaszy do diety raczej osobom redukującym masę ciała, czy może budującym masę mięśniową. Odpowiedź nieco nas zaskoczyła.
Bez względu na to, czy myślisz o redukcji masy ciała, czy może o zbudowaniu masy mięśniowej, warto wiedzieć, że najlepszymi sprzymierzeńcami twoich planów będzie duet: właściwy trening oraz odpowiednia dieta. Według Bartosza Plucińskiego, trenera personalnego i ambasadora marki Kupiec, w tych przypadkach warto rozważyć włączenie do swojej diety kasz.
Kasze to doskonały wybór dla osób aktywnych ruchowo. Wspierają regenerację organizmu, wytrzymałość i budowę mięśni. Zawarte w nich węglowodany złożone dostarczą bowiem energii niezbędnej do tego, by mieć siłę i zapał do realizacji zaleconych ćwiczeń oraz białko roślinne, które wspomaga regenerację mięśni po treningu. Kasze są także bogate w witaminy i składniki mineralne, m.in. w magnez, który wspiera nie tylko mięśnie, ale i cały układ nerwowy, w żelazo, które odpowiada za transport tlenu we krwi oraz cynk, który sprzyja regeneracji i budowaniu odporności – tłumaczy Bartosz Pluciński.
Kasze w diecie osób zrzucających wagę
Osoby planujące redukcję masy ciała często słyszą, że powinny zastąpić ziemniaki brązowym ryżem. Czy rzeczywiście jest to jedyna opcja?
Z pewnością jest to dobra rada, ale zastąpienie ziemniaków kaszą będzie równie dobrą decyzją, a – co istotne – każdy może wybrać taką, która mu najbardziej smakuje. To z kolei sprzyja konsekwencji w utrzymaniu diety – wyjaśnia trener i dodaje – Pełnoziarniste, wysokogatunkowe kasze zawierają mnóstwo błonnika, co sprzyja trawieniu i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Ich niski indeks glikemiczny zapewnia stabilność poziomu cukru we krwi, co pomaga w utrzymaniu w ryzach apetytu na słodkie przekąski między posiłkami. Kasze dostarczają energię stopniowo, więc nie grożą nam napady głodu.
Co ciekawe kasza gryczana czy jaglana zawiera więcej białka niż ziemniaki, a białko nie tylko pomaga w regeneracji mięśni po treningu, ale też wspiera ich utrzymanie, co jest kluczowe w redukcji tkanki tłuszczowej.
Kasze w diecie osób budujących masę mięśniową
Kulturyści, by wspierać budowę mięśni, zazwyczaj stosują dietę bogatą w zdrowe tłuszcze, białko i węglowodany złożone. Te dwa ostatnie składniki znajdziemy właśnie w kaszach – podkreśla ambasador marki Kupiec i trener personalny Bartosz Pluciński.
Kasza gryczana to doskonałe źródło aminokwasów i w połączeniu z warzywami strączkowymi lub/i chudym mięsem czy rybą wspiera wzrost mięśni. Jej indeks glikemiczny, stabilizujący poziom cukru we krwi, to długotrwałe źródło energii niezbędnej każdej osobie, która intensywnie i regularnie ćwiczy. Także magnez, cynk i żelazo poprawiają funkcjonowanie mięśni.
Kasze także doskonale pasują do dań białkowych (np. z kurczakiem, rybą, jajkami), ułatwiając komponowanie zbilansowanych posiłków przeznaczonych dla osób budujących masę mięśniową.
Kaszę możemy jeść i przed, i po treningu, a nawet wieczorem przed snem. Przed treningiem postawmy jednak na kasze lekkostrawne, np. jaglaną z owocami. Po treningu możemy zjeść np. kaszę gryczaną z warzywami oraz kurczakiem. Na kolację natomiast wybierzmy kaszę z orzechami i jogurtem, bo może to być dobry zestaw uzupełniający straconą w trakcie intensywnych treningów energię – podkreśla Bartosz Pluciński.
Jak widać kasza to uniwersalny składnik diety bez względu na to, jakie cele w zakresie budowania formy przed sobą postawimy. Zwracajmy jednak uwagę na to, by wybierać kaszę wysokogatunkową, bo dzięki temu możemy mieć pewność, że będzie naturalna, smaczna i pełna wartości odżywczych, na które warto zwrócić uwagę, trenując – podsumowuje trener.
Dodaj komentarz