GNOCCHI Z POLENTY Z LECZO Z CUKINII I PAPRYKI

4 porcje 60 minut

Składniki:

  • Na Gnocchi:
  • 250 g kaszki kukurydzianej Kupiec
  • 1,5 l wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Łyżka masła
  • Na leczo:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cukinia żółta
  • 1 cukinia zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • świeże zioła do podania

Przygotowanie:

Zagotować wodę w garnku z grubym dnem, dodać sól i stopniowo wsypywać kaszkę. Zmniejszyć moc palnika. Cały czas mieszając gotować około 30 minut. Rozsmarować na papierze do pieczenia i wystudzić. Formujemy z niej rulony i kroimy w niewielkie kawałki wielkości gnocchi. Możemy delikatnie spłaszczyć widelcem. Gotujemy kluseczki we wrzątku 1-2 minuty. Wyławiamy, przekładamy na talerz i smarujemy masłem.

W dużej patelni podsmażamy na oleju cebulę uprzednio pokrojoną w piórka. Cukinię kroimy w półcentymetrowe półplasterki. Dodajemy do cebuli. Paprykę kroimy w kilkucentymetrowe paski i również dodajemy. Po zarumienieniu warzyw dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy podlewamy delikatnie wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 20 minut.

Gnocchi podajemy z kluseczkami i posypujemy posiekanymi ziołami.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.