GNOCCHI Z POLENTY Z LECZO Z CUKINII I PAPRYKI
super easy
4 porcje 60 minut
Składniki:
- Na Gnocchi:
- 250 g kaszki kukurydzianej Kupiec
- 1,5 l wody
- 1/3 łyżeczki soli
- Łyżka masła
- Na leczo:
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cukinia żółta
- 1 cukinia zielona
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- świeże zioła do podania
Przygotowanie:
Zagotować wodę w garnku z grubym dnem, dodać sól i stopniowo wsypywać kaszkę. Zmniejszyć moc palnika. Cały czas mieszając gotować około 30 minut. Rozsmarować na papierze do pieczenia i wystudzić. Formujemy z niej rulony i kroimy w niewielkie kawałki wielkości gnocchi. Możemy delikatnie spłaszczyć widelcem. Gotujemy kluseczki we wrzątku 1-2 minuty. Wyławiamy, przekładamy na talerz i smarujemy masłem.
W dużej patelni podsmażamy na oleju cebulę uprzednio pokrojoną w piórka. Cukinię kroimy w półcentymetrowe półplasterki. Dodajemy do cebuli. Paprykę kroimy w kilkucentymetrowe paski i również dodajemy. Po zarumienieniu warzyw dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy podlewamy delikatnie wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 20 minut.
Gnocchi podajemy z kluseczkami i posypujemy posiekanymi ziołami.
Dodaj komentarz