GOFRY OWSIANE Z POMIDORKAMI W BALSAMICO
super easy
Składniki (4 gofry)
- 1 szklanka Płatków Owsianych Górskich Kupiec (zmielonych na mąkę)
- 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 2 łyżki oliwy lub roztopionego masła
- 2 duże pomidory (lub garść pomidorków koktajlowych)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- Sól i pieprz do smaku
- 150 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
- 100 g wędzonego łososia
- 1 łyżka kaparów
- Świeża bazylia lub mięta (do dekoracji)
No Reviews
Przygotowanie
1.
W dużej misce wymieszaj zmielone płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Mark as complete
2.
W osobnym naczyniu roztrzep jajko z mlekiem i oliwą.
Mark as complete
3.
Połącz składniki suche z mokrymi, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
Mark as complete
4.
Odstaw na 10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało.
Mark as complete
5.
Piecz w nagrzanej gofrownicy przez ok. 4-5 minut, aż gofry będą złociste i chrupiące.
Mark as complete
6.
Pokrój pomidory w plastry lub na ćwiartki.
Mark as complete
7.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pomidory i smaż przez 2-3 minuty.
Mark as complete
8.
Dodaj ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz.Smaż na małym ogniu przez kolejne 3 minuty, aż pomidory się skarmelizują.
Mark as complete
9.
Wędzonego łososia możesz delikatnie w 100°C przez 5 minut.
Mark as complete
10.
Na gofry nałóż warstwę serka śmietankowego.
Mark as complete
11.
Ułóż kawałki łososia, następnie dodaj karmelizowane pomidory.
Mark as complete
12.
Posyp kaparami i udekoruj świeżą bazylią lub miętą.
Mark as complete
Dodaj komentarz