GOFRY OWSIANE Z POMIDORKAMI W BALSAMICO

Składniki (4 gofry)

  • 1 szklanka Płatków Owsianych Górskich Kupiec (zmielonych na mąkę)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • 2 łyżki oliwy lub roztopionego masła
  • 2 duże pomidory (lub garść pomidorków koktajlowych)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 150 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka kaparów
  • Świeża bazylia lub mięta (do dekoracji)
No Reviews

Przygotowanie

1.

W dużej misce wymieszaj zmielone płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Mark as complete
2.

W osobnym naczyniu roztrzep jajko z mlekiem i oliwą.

Mark as complete
3.

Połącz składniki suche z mokrymi, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.

Mark as complete
4.

Odstaw na 10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało.

Mark as complete
5.

Piecz w nagrzanej gofrownicy przez ok. 4-5 minut, aż gofry będą złociste i chrupiące.

Mark as complete
6.

Pokrój pomidory w plastry lub na ćwiartki.

Mark as complete
7.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pomidory i smaż przez 2-3 minuty.

Mark as complete
8.

Dodaj ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz.Smaż na małym ogniu przez kolejne 3 minuty, aż pomidory się skarmelizują.

Mark as complete
9.

Wędzonego łososia możesz delikatnie w 100°C przez 5 minut.

Mark as complete
10.

Na gofry nałóż warstwę serka śmietankowego.

Mark as complete
11.

Ułóż kawałki łososia, następnie dodaj karmelizowane pomidory.

Mark as complete
12.

Posyp kaparami i udekoruj świeżą bazylią lub miętą.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.