GOŁĄBKI PO AZJATYCKU  

Czas przygotowania: 

Około 1 godzina 30 minut 

Ilość porcji: 

4-6 porcji 

Gołąbki:

  • 1 kapusta pak choi (lub kilka większych liści) 
  • 100 g Kaszy Jęczmiennej Perłowej Kupiec
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w kostkę 
  • 100 g filetu z kurczaka, pokrojonego w małą kostkę 
  • 50 g orzechów ziemnych, drobno posiekanych 
  • Sól, pieprz, olej do smażenia 

Sos Teriyaki:

  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki cukru brązowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka octu ryżowego 
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody (do zagęszczenia) 
No Reviews

Przygotowanie

1.

Delikatnie oddzielamy liście kapusty i blanszujemy je przez 1-2 minuty we wrzącej wodzie. Odsączamy i odkładamy.

Mark as complete
2.

Gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.

Mark as complete
3.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka do zarumienienia. Dodajemy pieczarki, smażymy przez kilka minut, a następnie dodajemy kaszę oraz posiekane orzechy ziemne. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

Mark as complete
4.

Na każdy liść pak choi nakładamy porcję farszu i zawijamy, tworząc małe gołąbki.

Mark as complete
5.

W rondelku łączymy sos sojowy, cukier brązowy i ocet ryżowy. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru, dodajemy skrobię rozpuszczoną w wodzie i mieszamy, aż sos zgęstnieje.

Mark as complete
6.

Na patelni układamy gołąbki, zalewamy sosem Teriyaki i dusimy przez kilka minut, aż gołąbki dobrze nasiąkną smakiem sosu.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.