GOŁĄBKI PO WŁOSKU

Czas przygotowania: 

Około 1 godzina 30 minut 

Ilość porcji: 

4-6 porcji 

Składniki: 

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 200 g Kaszy Jęczmiennej Perłowej Kupiec
  • 100 g suszonych pomidorów (pokrojonych w paski)
  • 1 mała cukinia (pokrojona w kostkę i przesmażona na oliwie)
  • 3 łyżki pesto
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Kilka liści świeżej bazylii

Sos z pieczonych pomidorów:

  • 500 g pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz do smaku
No Reviews

Przygotowanie

1.

Oddzielamy liście kapusty, blanszujemy je we wrzącej wodzie, aż będą miękkie i elastyczne.

Mark as complete
2.

Kaszę jęczmienną perłową gotujemy według instrukcji na opakowaniu, po czym odcedzamy i studzimy.

Mark as complete
3.

Mieszamy ugotowaną kaszę z suszonymi pomidorami, przesmażoną cukinią i 2 łyżkami pesto. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Mark as complete
4.

Na każdy liść kapusty nakładamy porcję farszu, zawijamy boki do środka i rolujemy gołąbki.

Mark as complete
5.

Kroimy pomidory i cebulę, umieszczamy na blasze, dodajemy czosnek, skrapiamy oliwą i pieczemy w 200°C przez 20-25 minut. Po upieczeniu blendujemy na gładko i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Mark as complete
6.

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy część sosu, układamy gołąbki, a następnie polewamy resztą sosu. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut.

Mark as complete
7.

Przed podaniem polewamy gołąbki dodatkową łyżką pesto i dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.