Grillowane zielone szparagi ze stekiem z polędwicy wołowej podane z waflami

Czas przygotowania: 35 minut

Ilość porcji: 2-3

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli wieloziarnistych Kupca
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 60 g masła
  • 2 steki z polędwicy wołowej (po 200 g każdy)
  • sól, pieprz
  • 1 główka czosnku
  • sól morska w płatkach i świeżo zmielony pieprz

Sos chimichurri:

  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 ml oliwy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 mała papryczka chili
  • sól, pieprz
No Reviews

Przygotowanie

1.

Posiekaj drobno szczypiorek, natkę pietruszki oraz czosnek, dodaj sok z limonki, posiekane chili i oliwę. Dopraw sól i pieprz. Odstaw sos do momentu podania

Mark as complete
2.

Umyj szparagi i odetnij twarde końcówki. Przekrój czosnek na pół

Mark as complete
3.

Na mocno rozgrzany grill ułóż osobno szparagi, połówki czosnku oraz steki

Mark as complete
4.

Grilluj mięso po 4 minuty z każdej strony, a następnie przełóż na deskę i posól solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem z obu stron

Mark as complete
5.

Posmaruj mięso roztopionym na grillu masłem

Mark as complete
6.

Przykryj folią aluminiową i odstaw na kilka minut

Mark as complete
7.

Pokrój steki w 4-milimetrowe plastry

Mark as complete
8.

Podaj steki ze szparagami, waflami oraz sosem chimichurri

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.