Grillowane zielone szparagi ze stekiem z polędwicy wołowej podane z waflami
super easy
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
- 1 opakowanie wafli wieloziarnistych Kupca
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 60 g masła
- 2 steki z polędwicy wołowej (po 200 g każdy)
- sól, pieprz
- 1 główka czosnku
- sól morska w płatkach i świeżo zmielony pieprz
Sos chimichurri:
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 60 ml oliwy
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 mała papryczka chili
- sól, pieprz
No Reviews
Przygotowanie
1.
Posiekaj drobno szczypiorek, natkę pietruszki oraz czosnek, dodaj sok z limonki, posiekane chili i oliwę. Dopraw sól i pieprz. Odstaw sos do momentu podania
Mark as complete
2.
Umyj szparagi i odetnij twarde końcówki. Przekrój czosnek na pół
Mark as complete
3.
Na mocno rozgrzany grill ułóż osobno szparagi, połówki czosnku oraz steki
Mark as complete
4.
Grilluj mięso po 4 minuty z każdej strony, a następnie przełóż na deskę i posól solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem z obu stron
Mark as complete
5.
Posmaruj mięso roztopionym na grillu masłem
Mark as complete
6.
Przykryj folią aluminiową i odstaw na kilka minut
Mark as complete
7.
Pokrój steki w 4-milimetrowe plastry
Mark as complete
8.
Podaj steki ze szparagami, waflami oraz sosem chimichurri
Mark as complete
Dodaj komentarz