Grochówka niewojskowa z dużą ilością warzyw i grzybów
super easy
Składniki:
Wywar:
- kawałek selera, marchewki, korzenia pietruszki, pora
- 1 cebula
- listek laurowy
- ziele angielskie
- kilka ziaren pieprzu
Zupa:
- 200 g Groch Łuskany Cały Kupiec
- 1 cebula
- 300 g włoszczyzny
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- 3 łyżki masła
- 3-4 ziemniaki
- 300 g boczniaków
- majeranek
- wędzona papryka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Groch namaczamy w wodzie i zostawiamy na noc do nasiąknięcia.
- Następnego dnia gotujemy do miękkości.
Wywar
- Warzywa dobrze myjemy i obieramy.
- Obierki układamy na blaszkę, skrapiamy olejem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200ºC na 10-15 minut.
- Po wyznaczonym czasie przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy 2 litrami wody i gotujemy.
Zupa:
- Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle.
- Włoszczyznę ucieramy na tarce i dodajemy do cebuli. Warzywa smażymy kilka minut.
- W tym czasie kroimy boczniaki i pieczarki w paski, następnie przesmażamy na osobnej patelni i dodajemy do garnka z warzywami oraz zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem.
- Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, groch i gotujemy przez około 40 minut.
- Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką i majerankiem.
No Reviews
Dodaj komentarz