Gulasz po mazursku z kaszą gryczaną prażoną
super easy
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4-5
Składniki:
- 300 g Kaszy Gryczanej Prażonej Kupiec
- 500 g wołowiny bez kości
- 2-3 szklanki bulionu wołowego
- 2 cebule
- 200 g ogórków kiszonych
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 100 g białej kapusty
- 200 g ziemniaków
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz
No Reviews
Przygotowanie
1.
Kaszę gotujemy zgodnie ze sposobem przygotowania na opakowaniu
Mark as complete
2.
Na oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, następnie dodajemy mięso i obsmażamy
Mark as complete
3.
Dorzucamy pokrojonego pora, marchew, pietruszkę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem 45 minut
Mark as complete
4.
Po wyznaczonym czasie dodajemy pokrojone w grube plastry ogórki kiszone, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 5 minut
Mark as complete
5.
Mąkę mieszamy ze śmietaną i 2-3 łyżkami powstałego wywaru
Mark as complete
6.
Mieszankę mąki dodajemy do mięsa, zaciągamy i energicznie mieszamy, gotując na małym ogniu do zgęstnienia
Mark as complete
Dodaj komentarz