Hummus z białej fasoli z masłem orzechowym, cytryną i miodem

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej Białej Fasoli Drobnej Kupiec
  • 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej naturalnego, bez cukru i soli)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie, dla wyrazistego smaku)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub więcej, w zależności od preferowanej konsystencji)
  • 1/4 łyżeczki soli (do smaku)
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki wody (do regulacji konsystencji)
  • Świeże zioła (np. pietruszka) do dekoracji
No Reviews

Przygotowanie

1.

Jeśli używacie fasoli z puszki, dokładnie ją opłuczcie pod bieżącą wodą i odsączcie

Mark as complete
2.

Obieramy czosnek, jeśli go dodajemy

Mark as complete
3.

W blenderze lub malakserze umieszczamy fasolę, masło orzechowe, sok z cytryny, miód, czosnek (jeśli używacie), sól i kmin rzymski

Mark as complete
4.

Blendujemy całość, stopniowo dodając oliwę i wodę, aż uzyskamy gładką i kremową konsystencję.

Mark as complete
5.

Po zblendowaniu próbujemy hummus i w razie potrzeby doprawiamy większą ilością soli, miodu lub soku z cytryny

Mark as complete
6.

Hummus przekładamy do miseczki, dekorujemy odrobiną oliwy z oliwek, świeżymi ziołami.

Mark as complete
7.

Podajemy z pieczywem, warzywami, krakersami lub jako dodatek do sałatek

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.