Hummus z białej fasoli z masłem orzechowym, cytryną i miodem
super easy
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej Białej Fasoli Drobnej Kupiec
- 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej naturalnego, bez cukru i soli)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie, dla wyrazistego smaku)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub więcej, w zależności od preferowanej konsystencji)
- 1/4 łyżeczki soli (do smaku)
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki wody (do regulacji konsystencji)
- Świeże zioła (np. pietruszka) do dekoracji
No Reviews
Przygotowanie
1.
Jeśli używacie fasoli z puszki, dokładnie ją opłuczcie pod bieżącą wodą i odsączcie
Mark as complete
2.
Obieramy czosnek, jeśli go dodajemy
Mark as complete
3.
W blenderze lub malakserze umieszczamy fasolę, masło orzechowe, sok z cytryny, miód, czosnek (jeśli używacie), sól i kmin rzymski
Mark as complete
4.
Blendujemy całość, stopniowo dodając oliwę i wodę, aż uzyskamy gładką i kremową konsystencję.
Mark as complete
5.
Po zblendowaniu próbujemy hummus i w razie potrzeby doprawiamy większą ilością soli, miodu lub soku z cytryny
Mark as complete
6.
Hummus przekładamy do miseczki, dekorujemy odrobiną oliwy z oliwek, świeżymi ziołami.
Mark as complete
7.
Podajemy z pieczywem, warzywami, krakersami lub jako dodatek do sałatek
Mark as complete
Dodaj komentarz