Imprezowe DIPY z Fin’Snackami

    1. Pasta z pieczonej papryki i twarożku

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
  • 200 g twarożku półtłustego lub chudego
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie, dla wyrazistego smaku)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (lub ostrej, jeśli wolicie pikantną wersję)
  • Świeże zioła (np. natka pietruszki, szczypiorek lub bazylia) do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Myjemy i pieczemy paprykę

Myjemy papryki i osuszamy je. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 25-30 minut, aż skórka papryk stanie się ciemnobrązowa i zacznie pękać.

Po upieczeniu przekładamy papryki do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut, co ułatwi obieranie.

Obieramy papryki ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.

  • Przygotowujemy pastę

W blenderze umieszczamy obraną paprykę, twarożek, ząbek czosnku, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.

Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Blendujemy całość na gładką pastę. Jeśli wolicie bardziej kremową konsystencję, dodajemy odrobinę oliwy lub jogurtu naturalnego.

  • Serwujemy

Przekładamy pastę do miseczki i dekorujemy świeżymi ziołami.

Pasta świetnie smakuje z pieczywem, krakersami, surowymi warzywami lub jako dodatek do kanapek.

    2. Serek śmietankowy z musztardą ziarnistą

Składniki:

  • 200 g serka śmietankowego (naturalnego, typu kremowego)
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie, dla lżejszej konsystencji)
  • 1 łyżeczka miodu (dla złagodzenia smaku, opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże zioła (np. natka pietruszki, szczypiorek lub koperek) do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Mieszamy składniki

Do miski wkładamy serek śmietankowy i dodajemy musztardę ziarnistą.

Jeśli chcecie uzyskać lżejszą konsystencję, dodajcie jogurt naturalny i dokładnie wymieszajcie.

  • Doprawiamy

Dodajemy miód, jeśli preferujecie delikatnie słodki smak.

Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

  • Serwujemy

Serek przekładamy do miseczki i dekorujemy świeżymi ziołami.

Podajemy jako dodatek do pieczywa, kanapek, krakersów, surowych warzyw lub jako dip do przekąsek.

    3. Pesto ziołowe

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych ziół (np. bazylia, pietruszka, kolendra, mięta – w dowolnej kombinacji)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/3 szklanki orzechów (np. włoskich, nerkowców, migdałów lub pestek dyni)
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy składniki

Myjemy i osuszamy zioła. Usuwamy grube łodygi, pozostawiając same liście.

Obieramy czosnek.

  • Blendujemy

W blenderze lub malakserze umieszczamy zioła, orzechy, parmezan, czosnek i sok z cytryny.

Stopniowo dodajemy oliwę z oliwek, blendując na gładką masę. Jeśli pesto jest zbyt gęste, możecie dodać więcej oliwy.

  • Doprawiamy

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy całość, aby smaki się połączyły.

  • Serwujemy lub przechowujemy

Pesto podajemy od razu jako sos do makaronu, smarowidło na chleb, dodatek do sałatek lub marynat.

Jeśli chcemy je przechować, przekładamy do słoiczka i wierzch zalewamy cienką warstwą oliwy, aby zapobiec utlenianiu. Przechowujemy w lodówce do 1 tygodnia.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.