Jagielnik pomarańczowy

Sernik to ciasto, bez którego święta z pewnością nie są kompletne. Tradycyjna wersja z pełnotłustego twarogu, kilku jaj i dużej ilości tłuszczu to prawdziwe wyzwanie dla i tak przeciążonego już, przewodu pokarmowego. Dlatego też warto zdecydować się na sernik w znacznie lżejszej wersji.

Przepis

Składniki na spód

  • 150 g pierniczków bezglutenowych bez cukru 
  • 50 g oleju kokosowego 

Składniki na masę

  • 150 g kaszy jaglanej Kupiec 
  • 1 l mleka kokosowo-ryżowego 
  • 1 pomarańcza 
  • Sok z ½ limonki 
  • 80 ml syropu z agawy 
  • 1,5 łyżeczki agaru 
  • Rozmaryn i żurawina do ozdoby 

W kuchni liczy się smak, prostota, ale także zdrowie. Jagielnik spełnia te wszystkie wymagania, a do tego dzięki niemu można zachować tradycje. Od strony dietetycznej warto zwrócić uwagę na kilka kwestii.

  1. Wykorzystując pierniki bezcukrowe (a więc i bez miodu), otrzymujemy ciasto w pełni wegańskie, a więc bez produktów odzwierzęcych. To nie tylko wpasowuje się w tradycje postne wigilii, ale także w najnowsze trendy żywieniowe.
  2. Jagielnik wegański ma połowę mniej kalorii niż tradycyjny sernik krakowski.
  3. Święta to czas, w którym dostarczamy dość dużo białka – na przykład w śledziku, sałatce z jajkami, pieczeni itd. Dlatego też warto ograniczyć jego ilość tam, gdzie to możliwe. Jagielnik dostarcza trzykrotnie mniej białka od tradycyjnego sernika. Ponadto, białko w jagielniku jest roślinne.
  4. Olbrzymią różnicę pomiędzy dwiema wersjami sernika widać w zawartości tłuszczu – podczas gdy tradycyjny sernik krakowski ma go 214 g, jagielnik zawiera jedynie 89 g. Warto także podkreślić, że ilość tłuszczu nasyconego w tradycyjnej recepturze jest prawie dwukrotnie wyższa. Produkty wegańskie (w tym nasz jagielnik) naturalnie nie zawierają cholesterolu, co ma znaczenie dla układu krążenia o każdej porze roku.
  5. Kasza jaglana to zboże łatwostrawne. Porównując ilość błonnika pokarmowego w obu wersjach ciasta, jagielnik wypada znacznie lepiej i z całą pewnością jest lżej strawny.
  6. Analizując inne składniki odżywcze, jagielnik jest także dobrym źródłem magnezu i żelaza.
  7. Jagielnik pomarańczowy zawiera ilości glutenu.
No Reviews

Przygotowanie

1.

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu

Mark as complete
2.

Pierniczki zmiksuj malakserem i dodaj olej kokosowy

Mark as complete
3.

Wymieszaj i wylep dno tortownicy, dociskając za pomocą szklanki

Mark as complete
4.

Schłodź w lodówce przez około 15 minut

Mark as complete
5.

Mleko zagotuj z agarem, dodaj ugotowaną kaszę, sok z limonki, zetrzyj skórę z pomarańczy i wyciśnij z niej sok

Mark as complete
6.

Dodaj syrop z agawy i zmiksuj malakserem do uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji. Następnie wylej na wcześniej przygotowany spód, wyrównaj i chłódź przez minimum 2 godziny

Mark as complete
7.

Na koniec ozdób wierzch żurawiną i gałązkami rozmarynu

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.