Jagielnik pomarańczowy
super easy
Sernik to ciasto, bez którego święta z pewnością nie są kompletne. Tradycyjna wersja z pełnotłustego twarogu, kilku jaj i dużej ilości tłuszczu to prawdziwe wyzwanie dla i tak przeciążonego już, przewodu pokarmowego. Dlatego też warto zdecydować się na sernik w znacznie lżejszej wersji.
Przepis
Składniki na spód:
- 150 g pierniczków bezglutenowych bez cukru
- 50 g oleju kokosowego
Składniki na masę:
- 150 g kaszy jaglanej Kupiec
- 1 l mleka kokosowo-ryżowego
- 1 pomarańcza
- Sok z ½ limonki
- 80 ml syropu z agawy
- 1,5 łyżeczki agaru
- Rozmaryn i żurawina do ozdoby
W kuchni liczy się smak, prostota, ale także zdrowie. Jagielnik spełnia te wszystkie wymagania, a do tego dzięki niemu można zachować tradycje. Od strony dietetycznej warto zwrócić uwagę na kilka kwestii.
- Wykorzystując pierniki bezcukrowe (a więc i bez miodu), otrzymujemy ciasto w pełni wegańskie, a więc bez produktów odzwierzęcych. To nie tylko wpasowuje się w tradycje postne wigilii, ale także w najnowsze trendy żywieniowe.
- Jagielnik wegański ma połowę mniej kalorii niż tradycyjny sernik krakowski.
- Święta to czas, w którym dostarczamy dość dużo białka – na przykład w śledziku, sałatce z jajkami, pieczeni itd. Dlatego też warto ograniczyć jego ilość tam, gdzie to możliwe. Jagielnik dostarcza trzykrotnie mniej białka od tradycyjnego sernika. Ponadto, białko w jagielniku jest roślinne.
- Olbrzymią różnicę pomiędzy dwiema wersjami sernika widać w zawartości tłuszczu – podczas gdy tradycyjny sernik krakowski ma go 214 g, jagielnik zawiera jedynie 89 g. Warto także podkreślić, że ilość tłuszczu nasyconego w tradycyjnej recepturze jest prawie dwukrotnie wyższa. Produkty wegańskie (w tym nasz jagielnik) naturalnie nie zawierają cholesterolu, co ma znaczenie dla układu krążenia o każdej porze roku.
- Kasza jaglana to zboże łatwostrawne. Porównując ilość błonnika pokarmowego w obu wersjach ciasta, jagielnik wypada znacznie lepiej i z całą pewnością jest lżej strawny.
- Analizując inne składniki odżywcze, jagielnik jest także dobrym źródłem magnezu i żelaza.
- Jagielnik pomarańczowy zawiera ilości glutenu.
No Reviews
Przygotowanie
1.
Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu
Mark as complete
2.
Pierniczki zmiksuj malakserem i dodaj olej kokosowy
Mark as complete
3.
Wymieszaj i wylep dno tortownicy, dociskając za pomocą szklanki
Mark as complete
4.
Schłodź w lodówce przez około 15 minut
Mark as complete
5.
Mleko zagotuj z agarem, dodaj ugotowaną kaszę, sok z limonki, zetrzyj skórę z pomarańczy i wyciśnij z niej sok
Mark as complete
6.
Dodaj syrop z agawy i zmiksuj malakserem do uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji. Następnie wylej na wcześniej przygotowany spód, wyrównaj i chłódź przez minimum 2 godziny
Mark as complete
7.
Na koniec ozdób wierzch żurawiną i gałązkami rozmarynu
Mark as complete
Dodaj komentarz