JAK JEŚĆ W UPAŁY? Porady dietetyczki.

O tym, że w upalne dni należy się nawadniać, wie już chyba każdy. To, że w upalne dni warto jeść nieco lżej, czujemy intuicyjnie. Jak można więc zorganizować sobie menu, aby było lekkie, z dużą ilością płynów, zdrowe i do tego prawidłowo zbilansowane? Oto kilka pomysłów naszej dietetyczki.

Śniadanie

Rano z reguły jest chłodniej niż w ciągu kolejnych godzin. Można więc wykorzystać ten czas, aby dostarczyć do diety nieco więcej niezbędnego białka.

  • Zrób lekki (najlepiej pieczony) omlet z jaj z dodatkiem kaszy gryczanej i świeżych pomidorów.
  • Możesz sięgnąć po domową granolę na gęstym, naturalnym jogurcie. Wykorzystaj do niej świeże, sezonowe owoce.
  • Zjedz twarożek z rzodkiewką i jogurtem (bez śmietany) na zbożowym waflu.
  • Jeśli nie masz apetytu, zrób sobie lekki sezonowy koktajl z odrobiną otrąb owsianych.

Obiad

W środku dnia powinien pojawić się pełnowartościowy obiad. Nie musi (ale może) to być ciepły posiłek. Wszystko zależy od tego, na co masz ochotę. Konieczne jest jednak zadbanie
o to, aby takie danie było pełnowartościowe, aby było źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Poniżej kilka propozycji:

  • Chłodnik à la gazpacho + wafel zbożowy zamiast chleba do pochrupania.
  • Sałatka na bazie kaszy jaglanej w stylu marokańskiego tabbouleh z soczystymi pomidorami, ogórkiem i dużą ilością natki i świeżej mięty + kefir do popicia.
  • Sałatka na bazie miksu różnego rodzaju ryżu + pieczony/gotowany kurczak + świeży ananas + sos na bazie jogurtu greckiego + sok owocowy do popicia.
  • Hummus z białej fasoli podany w pełnoziarnistym naleśniku ze świeżą rukolą i jajkiem sadzonym + domowa niesłodka lemoniada do popicia.
  • Tradycyjna pomidorowa z ryżem, ale podana na zimno – w formie chłodnika.

Kolacja

Ostatni posiłek w krajach południowych to z reguły wielka uczta. Jeśli faktycznie idziesz spać w środku nocy, to możesz sobie pozwolić na nieco większą kolację. Jeśli jednak idziesz spać
z kurami, a rano idziesz do pracy, to nie przesadzaj – kolacja musi być w miarę lekka. Przykładowe dania:

  • Cukinia nadziewana kaszą jęczmienną z soczewicą polana sosem pomidorowym.
  • Sałatka na bazie miksu sałat z pełnoziarnistymi zbożami (które np. zostały z obiadu) z papryką, pomidorami i odrobiną wędzonego łososia i cytrynowym sosem na bazie oleju rzepakowego.
  • Pasta z pieczonego bakłażana z dużą ilością świeżej oliwy podana na waflach ryżowych lub domowym chlebie.
  • Panierowana w otrębach owsianych pieczona cukinia z sosem koperkowym na bazie jogurtu naturalnego.
No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.