JAK WYBRAĆ NAJLEPSZE PŁATKI?
super easy
Jakie właściwości mają płatki owsiane? Które płatki mają najmniej kalorii? Nasza dietetyczka przygotowała dla Was kilka przydatnych informacji o płatkach śniadaniowych.
Właściwości odżywcze płatków śniadaniowych
Zastanawiasz się, jakie właściwości mają płatki śniadaniowe i jak wybrać najzdrowszą opcję, która zapewni Ci dużo energii na cały dzień? Wybór jest naprawdę duży! Na początek warto zapoznać się z tabelką wartości odżywczych poszczególnych płatków.

Jakie płatki wybrać?
Jeśli zależy Ci na wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, to wybierz płatki owsiane, jęczmienne lub orkiszowe. Wysoka zawartość błonnika to zgodnie z oświadczeniami żywieniowymi min. 6 g / 100 g. Te rodzaje płatków są również najlepsze dla osób z cukrzycą, insulinoopornością, wysokim cholesterolem, miażdżycą.
Płatki orkiszowe oraz owsiane zawierają składniki mineralne, takie jak: fosfor, żelazo, cynk, magnez oraz witaminę B1. Płatki orkiszowe zawierają również niacynę, z kolei płatki owsiane najwięcej folianów. Aby wspomóc wchłanianie żelaza z płatków owsianych i orkiszowych warto łączyć je z owocami bogatymi w witaminę C, np. truskawkami, malinami, czarnymi porzeczkami. Możesz wykorzystać też owoce liofilizowane.
Masz problem z cholesterolem? Szczególnie ważne będą dla Ciebie beta glukany, czyli błonnik zawarty w jęczmieniu, owsie. Pomaga on w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi oraz ułatwia ograniczenie wzrostu cukru we krwi po śniadaniu.
Płatki ryżowe oraz jaglane są najłatwiej strawne i mają najmniejszą ilość błonnika pokarmowego. Zalecane są na dietach lekkostrawnych. Tego typu diety często stosują osoby zmagające się z chorobą wrzodową, refluksem, stanami zapalnymi błony śluzowej w przewodzie pokarmowym czy osoby po zabiegach chirurgicznych. Co więcej, są one dobrze tolerowane przez osoby z jelitem drażliwym
Dodaj komentarz