Jak zadbać o siebie w upał?
super easy
Upały w ostatnich latach dają się nam wszystkim we znaki. Dlatego też warto zgłębić wiedzę co jeść i jak aby dieta była elementem wspierającym, a nie obciążającym organizm.
Nawadnianie
Nawadnianie jest bardzo ważną – jeśli nie kluczową – sprawą w kontekście upałów. Należy zadbać o to, aby diureza była na poziomie 2 litrów dziennie. Mówiąc prościej – mniej istotne jest, ile wypijesz, ale ważniejsze jest, ile wydalisz.
Aby przyjemniej było gasić pragnienie, warto sięgać po domowe wody smakowe, w których wykorzystuje się dobrodziejstwa świeżych owoców, warzyw i ziół, np.:
- woda z ogórkiem i świeżą miętą;
- woda z arbuzem i sokiem z limonki;
- woda zmieszana pół na pół z zimną zieloną herbatą ze świeżą melisą.
Lżejsze jedzenie
Schabowy czy frytki w upał? To zdecydowanie nie jest dobry pomysł. Organizm potrzebuje nie tylko zdrowej energii, ale także produktów uzupełniających dietę w elektrolity, które tracimy wraz z potem. Dlatego też wapń, magnez, potas, a nawet pewne ilości sodu są istotne. Najlepszym źródłem wymienionych składników są oczywiście warzywa, ale także kasze, ryż czy gotowane/pieczone ziemniaki. Dlatego też w czasie upałów polecamy dania w stylu:
- sałatka na bazie kaszy gryczanej (ugotowanej i wystudzonej) ze świeżymi pomidorami, ogórkiem, natka pietruszki z kropelką oliwy + do popicia orzeźwiający kefir;
- sałatka na bazie Lunch Mixu z soczewicą z dodatkiem świeżej sałaty, papryki, fasolki szparagowej z kropelką oleju rzepakowego + domowa, lekka lemoniada do popicia.
Warto pamiętać o tym, że warzywa i owoce są również źródłem wody, a więc poprawiają nam dobową diurezę.
Mniej mięsa, więcej strączków
Lato to czas, w którym rzadziej sięgamy po mięso. Nasz organizm potrzebuje jednak dobrych źródeł białka, niezależnie od pory roku. Dlatego też można sięgać po warzywa strączkowe jako roślinne źródła protein. Fasola to ciekawa i smaczna baza do wielu sałatek, które mogą być spożyte na obiad czy w ramach kolacji np.:
- fasola Piękny Jaś ugotowana i schłodzona + świeże pomidorki koktajlowe + czerwona cebula + oliwa z oliwek;
- fasola biała drobna ugotowana i schłodzona + ogórek kiszony + koper + olej rzepakowy + świeży czosnek.
Dobrym źródłem białka jest także nabiał. Kefir, jogurt czy maślanka to idealne dodatki na letnie upały – na ich bazie można przygotować nie tylko koktajle, ale także chłodniki, domowe lody czy lekkie desery, np.:
- mango lassi na bazie jogurtu naturalnego zmiksowane ze świeżym, soczystym mango z kropelką soku z limonki;
- chłodnik na botwinie z maślanki z dodatkiem drobnej białej fasoli i kopru;
- gęsty jogurt jako dodatek do domowej granoli na bazie płatków orkiszowych, orzechów z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców;
- lody owocowe na bazie mrożonych malin i banana z jogurtem naturalnym.
Dodaj komentarz