Jakie śniadanie dla kogo? 

Wokół kompozycji śniadań narosło wiele mitów i półprawd. Spróbujmy zatem przyjrzeć się bliżej wybranym, najbardziej powszechnym stwierdzeniom dotyczących pierwszego posiłku.

Zdrowe jest to, co smakuje.

Czy więc jajecznica na maśle i boczku jest zdrowa? Zapewne ketofani potwierdzą. Jednak warto przypomnieć, że takie danie to olbrzymia dawka nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, które wg większości badań (w tym badań o najwyższej jakości statystycznej, tzw. przeglądów systematyczne i metaanalizy) są niekorzystne np. dla układu krążenia.

Kochasz to danie i nie umiesz go zmienić? Dodaj do niego nieco otrąb osianych, pomidora i natkę pietruszki.

Śniadanie białkowe jest lepsze niż tradycyjne śniadanie na bazie kanapek.

Śniadania białkowe (a najczęściej białkowo-tłuszczowe) mogą być przydatne dla osób, które rano mają wysoki poziom glukozy lub/i insuliny. Warto jednak podkreślić, że nie ma badań prowadzonych w długim okresie czasu, aby to rzetelnie potwierdzić.

Warto wiedzieć, że trzustka będzie także pobudzana do wydzielania hormonu – insuliny – przy spożywaniu protein i tłuszczu. Jeśli więc nie lubisz rano sięgać ciągle po jajka, orzechy, awokado, tłuste ryby, zrób sobie dyspensę i zadbaj o to, aby pierwszy posiłek był po prostu o niskim indeksie glikemicznym. Pomocne będą dla ciebie produkty takie jak: otręby (zarówno pszenne, jak i owsiane dodane np. do omletu czy jajecznicy), płatki zbożowe pełnoziarniste np. orkiszowe, żytnie, ale też owsiane połączone np. z orzechami, borówkami amerykańskimi czy innymi owocami jagodowymi i jogurtem naturalnym.

Pamiętaj, że nawet ugotowana wcześniej owsianka, schłodzona będzie miała niższy IG niż ta przygotowana na świeżo. Wczuj się zatem w organizm, zmierz np. glukometrem poziomy cukru we krwi i wybierz samodzielnie co ci służy, a co nie.

Śniadanie zjedz jak król… nawet jeśli nie jesteś głodny.

Jedna z zasad dietetyki mówi: nie przejadaj się. Nieważne czy to śniadanie czy inny posiłek. Przejadanie się to duży stres dla organizmu, dlatego jeśli nie jesteś rano głodny/a, zjedz coś małego np. jogurt z płatkami owsianymi i świeżymi owocami, wafel zbożowy z hummusem i ogórkiem, kilka łyżek owsianki z orzechami.

Ciepłe śniadania są lepsze niż zimne.

Wszystko zależy od tego, co podamy na pierwszy posiłek. Ciepła owsianka o orzechami i sezonowymi owocami będzie korzystniejsza niż kanapka z tłustym pasztetem. Warto trzymać się podstawowych zasad komponowania śniadania:

  • Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone np. płatki zbożowe naturalne, owoce, warzywa, orzechy.
  • Zadbaj o pełnowartościowe białko np. z jaj, ryb, nabiały, ale też z warzyw strączkowych połączonych z produktami zbożowymi.
  • Pamiętaj o warzywach i owocach.

Ciepłe śniadania sprawdzają się lepiej w chodne miesiące, podczas redukcji masy ciała, ale także częściej w diecie osób z problemami gastrycznymi. Z reguły dają też na dłużej uczucie sytości. Jak będzie lepiej dla Ciebie? Ty wiesz to najlepiej J

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.