JĘCZMIENIANKA NA BULIONIE Z BOBEM I SEREM DOJRZEWAJĄCYM
super easy
Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 150 g płatków jęczmiennych Kupiec
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 cebulka
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
- 100 g bobu młodego
- 100 g sera dojrzewającego
- 2 jajka sadzone (opcjonalnie)
- posiekana mięta do podania
No Reviews
Przygotowanie
1.
Na maśle podsmaż posiekaną cebulkę i delikatnie posól
Mark as complete
2.
Dodaj płatki jęczmienne i podpraż
Mark as complete
3.
Następnie zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając
Mark as complete
4.
W międzyczasie wypłucz bób, zalej wodą, dodaj szczyptę soli oraz cukru i gotuj 5 minut i przelej lodowatą wodą
Mark as complete
5.
Bób obierz z łupinek, ser zetrzyj na tarce lub pokrój w trójkąty
Mark as complete
6.
Owsiankę przełóż na 2 talerze, dodaj bób i posyp serem
Mark as complete
7.
Danie podawaj z jajkiem sadzonym
Mark as complete
Dodaj komentarz