JEDZENIE W PODRÓŻY OKIEM DIETETYKA

Jesteśmy na półmetku wakacji. Część z nas ma jeszcze przed sobą dalszą lub bliższą podróż. Jak się do niej przygotować od strony żywieniowej? Oto kilka praktycznych rad od dietetyka.

Autem na wakacje

Stosunkowo wielu urlopowiczów wybiera samochód jako środek transportu na wymarzone wakacje. Wynika to m.in. z tego, że do auta „zmieści się wszystko”, a noszenie bagażu jest ograniczone do minimum. Co więc warto zabrać w podróż do jedzenia, aby było zdrowo, lekko i smacznie?

Przede wszystkim płyny

Odpowiednie nawodnienie jest niezwykle ważne dla dobrego samopoczucia i koncentracji. Dlatego też popijanie małymi łykami wody to konieczność podczas całej podróży. Również współpasażerowie powinni o to zadbać. Nie poddawaj się myśleniu: „mniej wypiję, będę potrzebować mniej przerw, szybciej dojadę”. To bardzo szkodliwa strategia.

Lekkie przekąski

Podczas podróży bardzo często jada się z powodu nudy. Nie jest to dobry nawyk. Jeśli jednak trudno z nim walczyć, to warto zadbać o to, aby przekąski były lekkie i zdrowe, np.:

  • Wafle zbożowe + pomidorki koktajlowe
  • Wafle zbożowe oblane gorzką czekoladą + świeże owoce np. banany, truskawki czy maliny
  • Ciasteczka zbożowe + kefir/maślanka naturalna
  • Domowe ciasteczka owsiane z orzechami + jogurt naturalny
  • Świeże owoce lub warzywa
  • Lekkie kanapeczki – najlepiej bez dodatków wędliny czy innych mięsnych przetworów

Obiad też jest ważny

W środku dnia – niezależnie od tego, czy jesteśmy w pracy, w szkole czy na wakacjach – powinno się zjeść obiad. Nie musi to być wielki, wystawny obiad, ale powinien być to największy posiłek w ciągu dnia. Jeśli jesteśmy w podróży i nie lubimy jeść w przydrożnych barach czy stacjach benzynowych, to najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie sobie pożywnej obiado-sałatki, np.:

  • Kasza gryczana + duszona cukinia + lekki sos jogurtowy z dodatkiem curry
  • Kasza kuskus + świeże pomidory + natka pietruszki + ser feta + oliwa z oliwek
  • Lunch Mix czerwony z ryżem + suszone pomidory + świeży szpinak + czerwona cebula + lekki dressing na bazie oliwy i octu jabłkowego

Popołudniowy zjazd energii

Po południu – z reguły w okolicach godziny 15 – często odczuwamy zmęczenie i senność. Warto wtedy zrobić krótką przerwę na spacer, kawę i niewielką słodką i zdrową przekąskę. Ciasteczka owsiane z orzechami czy wafle z gorzką czekoladą to całkiem niezłe rozwiązanie.

Inne środki transportu

Podróż pociągiem czy samolotem daje nieco mniej możliwości, gdyż nie możemy wszystkiego zabrać ze sobą. Jeśli jest długa, to obiad zjedzony w środku dnia jest bardzo ważny. Należy wybrać posiłek na bazie ryżu lub drobnej kaszy, gdyż te dodatki są łatwostrawne, a jednocześnie pożywne. Możesz też sięgnąć po kanapkę na bazie jasnego pieczywa. Zbyt duża ilość błonnika w diecie – szczególnie w przypadku długiego lotu – może się skończyć uciążliwymi wzdęciami.

Warto także wziąć ze sobą pożywne i lekkie przekąski, które uzupełnimy świeżymi produktami zakupionymi na dworcu czy lotnisku, np.:

  • Weź wafle zbożowe – dokup serek wiejski.
  • Weź ciasteczka zbożowe –  dokup jogurt naturalny.
  • Weź kanapkę z hummusem – dokup świeże warzywa.
No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.