JESIEŃ – CZAS, KIEDY SZCZEGÓLNIE POWINNIŚMY ZADBAĆ O NASZE ZDROWIE. CO JEŚĆ, BY WESPRZEĆ NASZ ORGANIZM
super easy
Jesień to piękna pora roku, ale również bardzo podstępna! W tym okresie często zapadamy na przeziębienia czy grypę. Co warto jeść, by wzmocnić nasz organizm i uchronić go przed infekcjami? Odpowiedź w artykule.
Jesień to czas, w którym częściej łapie nas sezonowy katar, przeziębienie czy grypa. Warto więc zadbać o to, aby poprzez pewne modyfikacje w stylu życia – w tym w diecie — wzmocnić organizm.
Jedz śniadania
Będę powtarzać jak mantrę: JEDZ ŚNIADANIA. Po dłuższej przerwie nocnej organizm potrzebuje energii, pełnowartościowego białka, ale także witamin i składników mineralnych. Najlepiej, aby pierwszy posiłek był podany na ciepło. Dzięki temu trawienie przebiega sprawniej, a także dostajemy solidną dawkę ciepła przed wyjściem na dwór.
Owsianka gotowana na mleku (ew. mleku roślinnym) z dodatkiem startego jabłka, kilku orzechów i szczyptą cynamonu to śniadanie idealne. Inną wersją godną polecenia są śniadania na bazie jaj, np. omlet z pomidorami, natką pietruszki, odrobiną kaszy gryczanej z wędzonym serem.
Warto zwrócić uwagę również na kaszę jaglaną, która może być podana na słodko – z owcami, ale także wytrawnie – z duszonymi warzywami. Nie masz czasu dusić warzyw rano? Nic straconego, uduś je w wolnej chwili np. w weekend, zawekuj w małych słoikach i wykorzystaj na śniadanie w dowolny dzień.
Jedz różnorodnie
Różnorodność w jadłospisie to gwarancja tego, że dostarczysz wszystko, czego potrzebuje twój organizm. Wybieraj więc różne rodzaje zbóż, podawaj z różnymi warzywami, doprawione rozmaitymi ziołami i przyprawami. Wykorzystaj różne źródła białka, np. fasolę, cieciorkę, soczewicę, drób, ryby, jaja, nabiał.
Różnorodność nie oznacza wcale, że każdego dnia musisz spędzić kilka godzin w kuchni. Jeśli ugotujesz obiad na kilka dni, ale zadbasz o różne dodatki, będzie to wystarczające urozmaicenie w diecie np.:
gulasz z fasoli i wędzonym tofu w warzywnym leczo ugotowany na 2-3 dni, ale:
- Pierwszego dnia podaj go z ryżem
- Drugiego dnia wykorzystaj LunchMix z kaszą gryczaną
- Trzeciego dnia użyj kaszy jaglanej
Jedz sezonowo
Początek jesieni jest szczególnie bogaty w różnorakie płody rolne – pomidory, cuknie, bakłażany, dynie, kabaczki, ale także śliwki, brzoskwinie, maliny jesienne, jabłka, gruszki. Warto wykorzystywać w swoim jadłospisie to, co właśnie zostało zebrane z pola. Nie chodzi tu tylko o smakowitość, ale przede wszystkim o to, że warzywa i owoce zebrane w sezonie będą lepszym źródłem różnych związków o działaniu bioaktywnym, a to właśnie te związki wpływają korzystnie na naszą odporność i zdrowie.
Z biegiem tygodni warto także do menu dodać kiszonki, które wspierają prawidłową równowagę mikrobiologiczną w jelitach. Pamiętajmy o tym, że odporność w dużym stopniu modulowana jest właśnie w jelitach.
Przy tej okazji warto dodać, że zarówno jęczmień, jak i owies zawierają bardzo dobrą frakcję błonnika, która ma działanie prebiotyczne, a więc jest pożywką dla dobrych bakterii jelitowych. Tak więc kasze na bazie jęczmieniu, owsa, ale także owsianki czy musli z mieszanką różnych płatków to bardzo dobre rozwiązanie dietetyczne.
Jedz mądrze
Z reguły piszemy o tym, co należy jeść, ale tym razem też słówko o tym, czego lepiej unikać. Dania i potrawy mocno smażone, mocno przetworzone, produkty z długą listą składników, dania typu fast food, słodkie napoje, słodycze to elementy menu, których powinno być zdecydowanie mniej niż np. podczas urlopu. Pamiętaj o tym, że niezdrowe jedzenie także generuje stres w organizmie, a ten obniża odporność. Warto także dodać, że przejadanie się – nawet najzdrowszymi daniami/produktami – to poważny problem dla organizmu, który reaguje… stresem.
Oprócz diety bardzo ważne jest, aby zadbać o długość i jakość snu. Zmęczenie i niewyspanie może bardzo obniżać odporność organizmu, dlatego minimum 7 godzin głębokiego snu jest bardzo istotne.
Warto także każdego dnia spędzać jak najwięcej czasu w ruchu, najlepiej na świeżym powietrzu. Umiarkowana aktywność fizyczna znacząco poprawia pracę układu immunologicznego.
Z początkiem września, kiedy to promienie słoneczne są już słabsze, warto zadbać o suplementację witaminą D, która ma olbrzymi wpływ na budowanie odporności.
Dodaj komentarz