Omlet Cesarski „Kaiserschmarrn” z płatkami jęczmiennymi błyskawicznymi i frużeliną wiśniową.
super easy
Składniki (na 2 porcje):
Na ciasto:
3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
50 g Płatków Jęczmiennych Błyskawicznych Kupiec
200 ml mleka
80 g mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżka roztopionego masła do ciasta
1 łyżka masła do smażenia
Na frużelinę wiśniową:
200 g mrożonych
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody
Dodatki:
Cukier puder do posypania
No Reviews
Przygotowanie
1.
W misce zalewamy płatki jęczmienne mlekiem i odstawiamy na 10 minut, aby napęczniały.
Mark as complete
2.
W osobnej misce ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę
Mark as complete
3.
W innej misce miksujemy żółtka z cukrem waniliowym i roztopionym masłem, a następnie dodajemy napęczniałe płatki i mąkę. Mieszamy na gładką masę.
Mark as complete
4.
Na koniec delikatnie łączymy masę z pianą z białek, aby ciasto pozostało puszyste.
Mark as complete
5.
W rondelku podgrzewamy wiśnie z cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, aż owoce puszczą sok.
Mark as complete
6.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż frużelina zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mark as complete
7.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wylewamy całą masę. Smażymy na średnim ogniu przez 3–4 minuty, aż spód się zrumieni.
Mark as complete
8.
Przewracamy ciasto na drugą stronę i smażymy kolejne 2–3 minuty. Następnie za pomocą łopatki rozrywamy placek na kawałki. Podsmażamy jeszcze chwilę, aż kawałki będą złociste.
Mark as complete
9.
Kaiserchmarrn przekładamy na talerze, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z frużeliną wiśniową.
Mark as complete
Dodaj komentarz