Omlet Cesarski „Kaiserschmarrn” z płatkami jęczmiennymi błyskawicznymi i frużeliną wiśniową.

Składniki (na 2 porcje):

Na ciasto:

3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
50 g Płatków Jęczmiennych Błyskawicznych Kupiec
200 ml mleka
80 g mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżka roztopionego masła do ciasta
1 łyżka masła do smażenia

Na frużelinę wiśniową:

200 g mrożonych
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody

Dodatki:

Cukier puder do posypania

No Reviews

Przygotowanie

1.

W misce zalewamy płatki jęczmienne mlekiem i odstawiamy na 10 minut, aby napęczniały.

Mark as complete
2.

W osobnej misce ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę

Mark as complete
3.

W innej misce miksujemy żółtka z cukrem waniliowym i roztopionym masłem, a następnie dodajemy napęczniałe płatki i mąkę. Mieszamy na gładką masę.

Mark as complete
4.

Na koniec delikatnie łączymy masę z pianą z białek, aby ciasto pozostało puszyste.

Mark as complete
5.

W rondelku podgrzewamy wiśnie z cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, aż owoce puszczą sok.

Mark as complete
6.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż frużelina zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mark as complete
7.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wylewamy całą masę. Smażymy na średnim ogniu przez 3–4 minuty, aż spód się zrumieni.

Mark as complete
8.

Przewracamy ciasto na drugą stronę i smażymy kolejne 2–3 minuty. Następnie za pomocą łopatki rozrywamy placek na kawałki. Podsmażamy jeszcze chwilę, aż kawałki będą złociste.

Mark as complete
9.

Kaiserchmarrn przekładamy na talerze, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z frużeliną wiśniową.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.