KASZA GRYCZANA BIAŁA CZY PRAŻONA? – NA CZYM POLEGA RÓŻNICA, WARTOŚĆ, NAJWAŻNIEJSZE DIETETYCZNE WALORY.
super easy
Istnieje wiele rodzajów kasz, wśród których szczególnie lubiana jest kasza gryczana. Czym jednak charakteryzuje się kasza gryczana biała, a czym prażona?
Kasza gryczana jest znana i lubiana od stuleci. Czasami bardziej popularna, czasami stała w cieniu oczyszczonych zbóż, a dziś znów w łaskach pojawia się w najbardziej ekskluzywnych restauracjach jako produkt tradycyjny, naturalny i mało przetworzony. Gryka cieszy się także ogromny uznaniem wśród dietetyków, którzy dzięki jej właściwościom łatwiej bilansują jadłospisy, nawet te najbardziej wymagające, dodając jednocześnie smakowitości potrawom. Jest polecana dla osób z chorobami układu krążenia, przy dyslipidemiach, nadciśnieniu tętniczym, a także w cukrzycy, w żywieniu dzieci oraz oczywiście w żywieniu zdrowego dorosłego.
Różnica w wartościach odżywczych pomiędzy kaszą gryczaną białą, a paloną
BŁONNIK POKARMOWY I IG
Gryka jest źródłem bardzo wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego, przez co jej indeks glikemiczny jest dość niski, a uczucie sytości zostaje na dłużej. Dzięki temu kasza gryczana nadaje się dobrze dla osób z zaburzeniami glikemii, insulinoopornością czy cukrzycą. Warto jednak dodać, że powinna być gotowana na sypko.
BIAŁKO ROŚLINNE
Gryka to również źródło sporej ilości białka roślinnego, co jest szczególnie ważne dla wegetarian i wegan. Łącząc kaszę gryczaną z warzywami strączkowymi, uzyskuje się tym samym tzw. komplementarność aminokwasów, a więc – mówiąc prościej – organizm lepiej je wykorzystuje na swoje cele.
SKŁADNIKI MINERALNE I WITAMINY
Kasza gryczana to także genialne źródło wielu składników mineralnych – magnezu, żelaza, potasu, cynku oraz witamin, np. tiaminy, ryboflawiny czy kwasu foliowego.
Prażenie, któremu ulegają nasiona gryki, powoduje nieznaczne straty wartości odżywczych większości składników. W największym stopniu zniszczeniu ulegają związki antyoksydacyjne np. rutyna. Dlatego też biała kasza zawiera jej znacząco więcej, aniżeli kasza prażona. Warto przy tym dodać, że rutyna jest bardzo ważnym bioaktywnym składnikiem, mającym korzystny wpływ na układ krążenia.
MAKROSKŁADNIKI
Jeśli chodzi o różnice pomiędzy zawartością makroskładników w obu kaszach, to jest ona bardzo zbliżona. Kasza gryczana palona ma nieco większą gęstość energetyczną, a więc zawiera więcej makroskładników w 100 g, gdyż zawiera nieco mniej wody. Nie są to jednak bardzo znaczące różnice od strony żywieniowej.
Podsumowując, obie kasze – palona i biała to niezwykle cenne produkty, które powinny regularnie pojawiać się w jadłospisie. Obie są doskonałym źródłem makroskładników i wielu składników mineralnych. Kasza gryczana biała, która nie ulega paleniu, jest nieco mniej przetworzona, a przez to zawiera więcej związków przeciwutleniających.
Kasza prażona jest intensywniejsza w smaku i zapachu, przez co pasuje dobrze do gulaszów – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Łagodniejsza w smaku kasza biała to także ciekawy dodatek do słodkich potraw, np. do bakalii czy jako baza do puddingów z owocami.
Warto także dodać, że gryka to zboże, które jest bezglutenowe, a więc można je wykorzystać w dietach dla osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten, a także w celiakii (uwaga jednak na zanieczyszczenia glutenem pochodzące z zakładu produkcyjnego).
Dodaj komentarz