Kiełbasa w sosie chrzanowym z kaszą gryczaną, jajkiem i karmelizowaną cebulą z musztardą ziarnistą
super easy
Składniki (4 porcje):
Baza dania:
- 4 surowe białe kiełbasy
- 200 g Kaszy gryczanej prażonej Kupiec
- 4 jajka ugotowane na półtwardo (ok. 7 minut)
Sos chrzanowy:
- 200 ml śmietanki 18%
- 2 łyżki chrzanu (łagodnego lub ostrego, według preferencji)
- 1 łyżeczka masła
- ½ łyżeczki majeranku
- Sól i pieprz do smaku
- 100 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
Karmelizowana cebula z musztardą:
- 2 duże cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
- Sól i pieprz do smaku
Dekoracja:
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku

No Reviews
Przygotowanie
1.
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 15 minut), odcedzić i odstawić.
Mark as complete
2.
Białą kiełbasę ugotować w bulionie warzywnym na małym ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu wyjąć z bulionu i odłożyć.
Mark as complete
3.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, aż zacznie się karmelizować. Dodać cukier i ocet jabłkowy, wymieszać i smażyć kolejne 5 minut. Na koniec dodać musztardę ziarnistą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić.
Mark as complete
4.
W rondelku roztopić masło, dodać chrzan i smażyć przez chwilę, aby uwolnił aromat. Wlać śmietankę i 100 ml bulionu, dodać majeranek, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Mark as complete
5.
Kiełbasę podgrzać w sosie chrzanowym przez 3 minuty, aby przeszła smakiem. Na talerz wyłożyć kaszę gryczaną, dodać kiełbasę z sosem. Na wierzch dołożyć karmelizowaną cebulę. Jajka obrać, przekroić na pół i ułożyć obok. Całość posypać szczypiorkiem.
Mark as complete
Dodaj komentarz