Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowo-warzywnym

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 400 g warzyw: marchew, pietruszka, dynia
  • oliwa z oliwek
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 500 g mielonej piersi z indyka
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 50 g Płatków Owsianych Kupiec
  • 200 g startej włoszczyzny
  • 200 g Kaszy Kuskusu Kupiec
  • oliwa z oliwek
No Reviews

Przygotowanie

1.

Cebulę i czosnek siekamy i podduszamy na oliwie z oliwek

Mark as complete
2.

Dodajemy zmiksowane w robocie warzywa i smażymy całość przez chwilę

Mark as complete
3.

Zalewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy warzywa, aż będą miękkie

Mark as complete
4.

Warzywa zalewamy przecierem pomidorowym, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy przez około 30 minut

Mark as complete
5.

W tym czasie mięso mieszamy z jajkiem, płatkami i startymi warzywami. Przyprawiamy solą i pieprzem

Mark as complete
6.

Mięsną masę dobrze mieszamy i mokrymi dłońmi formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego

Mark as complete
7.

Sos miksujemy blenderem, aby był gładki, następnie wrzucamy pulpeciki i gotujemy je około 15 minut na wolnym ogniu

Mark as complete
8.

Kuskus przesypujemy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy, a następnie zalewamy wrzątkiem

Mark as complete
9.

Kasze przykrywamy i po kilku minutach mieszamy widelcem, aby się nie posklejał

Mark as complete
10.

Pulpeciki podajemy z przygotowaną kaszą kuskus

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.