KLOPSIKI GRYCZANE W SOSIE DYNIOWYM
super easy
Klopsiki gryczane w sosie dyniowym to prawdziwie jesienne danie! Jest nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim pyszne.
Składniki na klopsiki gryczane:
- 200 g kaszy gryczanej prażonej Kupiec
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
Składniki na sos dyniowy:
- 600 g dyni hokkaido
- 1 cebula biała
- 5 ząbków czosnku
- 300 ml mleka kokosowego
- 2 papryki żółte
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki chili grys
Do podania:
- Świeża kolendra
- Limonka
No Reviews
Przygotowanie
1.
Kaszę gotuj przez około 15-20 minut w osolonej wodzie. Następnie ostudź.
Mark as complete
2.
Połowę ugotowanej kaszy zmiksuj za pomocą blendera, połącz z pozostałą kaszą i dodaj przyprawy.
Mark as complete
3.
Ugnieć masę i uformuj kulki o średnicy około 3 cm, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Mark as complete
4.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i włóż kulki na 20 minut.
Mark as complete
5.
Obierz czosnek, a papryki poprzekrawaj na pół, wydrąż gniazda nasienne i upiecz razem z klopsikami gryczanymi.
Mark as complete
6.
Gdy klopsiki są w piekarniku, przygotuj sos dyniowy. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju sezamowym.
Mark as complete
7.
Dodaj pokrojoną w kostkę dynię hokkaido i zalej mlekiem kokosowym.
Mark as complete
8.
Gotuj przez 25 minut na średniej mocy palnika pod przykryciem.
Mark as complete
9.
Upieczoną paprykę obierz ze skórki, pokrój i razem z upieczonym czosnkiem dodaj do dyni.
Mark as complete
10.
Dopraw i zmiksuj wszystko za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.
Mark as complete
11.
Klopsiki podawaj z sosem dyniowym, posypane kolendrą z ćwiartkami limonki.
Mark as complete
Dodaj komentarz