KLOPSIKI GRYCZANE W SOSIE DYNIOWYM

Klopsiki gryczane w sosie dyniowym to prawdziwie jesienne danie! Jest nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim pyszne.

Składniki na klopsiki gryczane:

  • 200 g kaszy gryczanej prażonej Kupiec
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

Składniki na sos dyniowy:

  • 600 g dyni hokkaido
  • 1 cebula biała
  • 5 ząbków czosnku
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 2 papryki żółte
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki chili grys

Do podania:

  • Świeża kolendra
  • Limonka
No Reviews

Przygotowanie

1.

Kaszę gotuj przez około 15-20 minut w osolonej wodzie. Następnie ostudź.

Mark as complete
2.

Połowę ugotowanej kaszy zmiksuj za pomocą blendera, połącz z pozostałą kaszą i dodaj przyprawy.

Mark as complete
3.

Ugnieć masę i uformuj kulki o średnicy około 3 cm, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Mark as complete
4.

Rozgrzej piekarnik do 180°C i włóż kulki na 20 minut.

Mark as complete
5.

Obierz czosnek, a papryki poprzekrawaj na pół, wydrąż gniazda nasienne i upiecz razem z klopsikami gryczanymi.

Mark as complete
6.

Gdy klopsiki są w piekarniku, przygotuj sos dyniowy. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju sezamowym.

Mark as complete
7.

Dodaj pokrojoną w kostkę dynię hokkaido i zalej mlekiem kokosowym.

Mark as complete
8.

Gotuj przez 25 minut na średniej mocy palnika pod przykryciem.

Mark as complete
9.

Upieczoną paprykę obierz ze skórki, pokrój i razem z upieczonym czosnkiem dodaj do dyni.

Mark as complete
10.

Dopraw i zmiksuj wszystko za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.

Mark as complete
11.

Klopsiki podawaj z sosem dyniowym, posypane kolendrą z ćwiartkami limonki.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.