Krem z pieczonych pomidorów i czosnku
super easy
Składniki:
- 1 kg świeżych pomidorów, różne odmiany
- Główka czosnku
- Oliwa
- Sól morska
- Świeżo mielony pieprz
- Zioła świeże lub suszone (bazylia, tymianek, oregano)
- 1 l bulionu warzywnego
- Do podania: śmietanka, świeża bazylia
No Reviews
Przygotowanie
1.
Pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania, większe przekroić
Mark as complete
2.
Polać oliwą, posypać ziołami, solą i pieprzem.
Mark as complete
3.
Główkę czosnku przeciąć na pół, zawinąć w folię aluminiową i położyć z pomidorami w naczyniu. Piec całość ok 45 minut w 190°C
Mark as complete
4.
Po upieczeniu pomidory z całym sokiem jaki puściły przełożyć do garnka, czosnek wycisnąć do pomidorów, dolać bulion i gotować, aż częściowo odparuje
Mark as complete
5.
Następnie dokładnie zblendować. Podawać z waflami, bazylią, śmietanką
Mark as complete
Dodaj komentarz