Kremowy szpinak z jajkiem sadzonym i oliwą chilli podane na waflach

Składniki:

  • 400g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mascarpone
  • 3 ząbki czosnku
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 6 jajek
  • 6 Wafli z solą morską Kupiec
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 papryczki chili
No Reviews

Przygotowanie

1.

Szpinak umyć i odsączyć

Mark as complete
2.

Na głębokiej patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak. Dusić, aż zmięknie, dodać mascarpone, 2 starte ząbki czosnku i gałkę muszkatołową

Mark as complete
3.

Wymieszać, aż serek rozpuści się w kremowy sos. Doprawić solą i pieprzem, odstawić

Mark as complete
4.

Odrobinę oliwy rozgrzać delikatnie na patelni, wbić jajka, lekko oprószyć solą i przykryć. Smażyć około 2 minut, tak aby białko się ścięło, ale żółtko pozostało płynne

Mark as complete
5.

W tym czasie kremowy szpinak przełożyć na wafle

Mark as complete
6.

Na każdym delikatnie ułożyć po jajku

Mark as complete
7.

Na patelnię po jajkach wlać resztę oliwy, dodać drobno posiekany pozostały ząbek czosnku oraz chili, smażyć minutę

Mark as complete
8.

Polać jajka na waflach i podawać

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.