Kremowy szpinak z jajkiem sadzonym i oliwą chilli podane na waflach
super easy
Składniki:
- 400g świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mascarpone
- 3 ząbki czosnku
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz do smaku
- 6 jajek
- 6 Wafli z solą morską Kupiec
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 papryczki chili
No Reviews
Przygotowanie
1.
Szpinak umyć i odsączyć
Mark as complete
2.
Na głębokiej patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak. Dusić, aż zmięknie, dodać mascarpone, 2 starte ząbki czosnku i gałkę muszkatołową
Mark as complete
3.
Wymieszać, aż serek rozpuści się w kremowy sos. Doprawić solą i pieprzem, odstawić
Mark as complete
4.
Odrobinę oliwy rozgrzać delikatnie na patelni, wbić jajka, lekko oprószyć solą i przykryć. Smażyć około 2 minut, tak aby białko się ścięło, ale żółtko pozostało płynne
Mark as complete
5.
W tym czasie kremowy szpinak przełożyć na wafle
Mark as complete
6.
Na każdym delikatnie ułożyć po jajku
Mark as complete
7.
Na patelnię po jajkach wlać resztę oliwy, dodać drobno posiekany pozostały ząbek czosnku oraz chili, smażyć minutę
Mark as complete
8.
Polać jajka na waflach i podawać
Mark as complete
Dodaj komentarz