Kurczak hoisin z ryżem naturalnym brązowym

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 3 Kraj pochodzenia: Chiny

Składniki:

  • 200 g Ryżu Naturalnego Brązowego Kupiec
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 jajko
  • 100 g mąki ziemniaczanej Kupiec
  • sól, pieprz
  • 120 ml oleju do smażenia

Sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml jasnego sosu sojowego
  • 50 g masła orzechowego
  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 20 ml oleju sezamowego
  • 30 ml octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki chilli

Dodatkowo:

  • 1 limonka do podania
  • garść szczypiorku
  • 1 łyżka sezamu
No Reviews

Przygotowanie

1.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Mark as complete
2.

Kurczaka kroimy w kostkę.

Mark as complete
3.

Mąkę ziemniaczana mieszamy z ostrą papryką, odrobiną soli i pieprzem

Mark as complete
4.

Jajko roztrzepujemy

Mark as complete
5.

Maczamy kurczaka w jajku, następnie w mieszance z mąką ziemniaczaną.

Mark as complete
6.

Mięso smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony do zarumienienia.

Mark as complete
7.

Wszystkie składniki z sosu miksujemy w blenderze, następnie podgrzewamy

Mark as complete
8.

Kurczaka dodajemy do sosu i gotujemy około 10 minut na małym ogniu

Mark as complete
9.

Jeżeli sos bardzo zgęstnieje, podlewamy odrobiną wody

Mark as complete
10.

Danie podajemy z ugotowanym ryżem oraz posypujemy szczypiorkiem i sezamem

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.