Kurczak hoisin z ryżem naturalnym brązowym
super easy
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 3 Kraj pochodzenia: Chiny
Składniki:
- 200 g Ryżu Naturalnego Brązowego Kupiec
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 jajko
- 100 g mąki ziemniaczanej Kupiec
- sól, pieprz
- 120 ml oleju do smażenia
Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml jasnego sosu sojowego
- 50 g masła orzechowego
- 100 g wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 20 ml oleju sezamowego
- 30 ml octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki chilli
Dodatkowo:
- 1 limonka do podania
- garść szczypiorku
- 1 łyżka sezamu
No Reviews
Przygotowanie
1.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Mark as complete
2.
Kurczaka kroimy w kostkę.
Mark as complete
3.
Mąkę ziemniaczana mieszamy z ostrą papryką, odrobiną soli i pieprzem
Mark as complete
4.
Jajko roztrzepujemy
Mark as complete
5.
Maczamy kurczaka w jajku, następnie w mieszance z mąką ziemniaczaną.
Mark as complete
6.
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony do zarumienienia.
Mark as complete
7.
Wszystkie składniki z sosu miksujemy w blenderze, następnie podgrzewamy
Mark as complete
8.
Kurczaka dodajemy do sosu i gotujemy około 10 minut na małym ogniu
Mark as complete
9.
Jeżeli sos bardzo zgęstnieje, podlewamy odrobiną wody
Mark as complete
10.
Danie podajemy z ugotowanym ryżem oraz posypujemy szczypiorkiem i sezamem
Mark as complete
Dodaj komentarz