Kurczak tikka masala z ryżem basmati
super easy
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 4 Kraj pochodzenia: Indie
Składniki:
- 200 g Ryżu Basmati Kupiec
- 400 g piersi z kurczaka
Marynata:
- 200ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka kminku rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sos:
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 2 łyżki masła klarowanego
- 200ml śmietanki 36%
- 1/3 łyżeczki soli
- kolendra do podania
No Reviews
Przygotowanie
1.
Kurczaka kroimy w paski
Mark as complete
2.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy, następnie dodajemy do niej kurczaka
Mark as complete
3.
Mięso w marynacie chłodzimy minimum godzinę
Mark as complete
4.
Gotujemy ryż basmati zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Mark as complete
5.
Po wyznaczonym czasie marynowania wyjmujemy kurczaka z lodówki
Mark as complete
6.
Wycieramy kurczaka z nadmiaru marynaty, następnie grillujemy mięso z każdej strony do zarumienienia
Mark as complete
7.
Na drugiej patelni roztapiamy masło klarowane, dodajemy przyprawę garam masala, sól, pomidorową passatę i wszystko zagotowujemy
Mark as complete
8.
Do sosu dodajemy grillowanego kurczaka i gotujemy pod przykryciem 20 minut od czasu do czasu mieszając
Mark as complete
9.
Kurczaka w sosie zestawiamy z ognia, dodajemy śmietankę i mieszamy.
Mark as complete
10.
Danie podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem, posypane posiekaną kolendrą
Mark as complete
Dodaj komentarz