Kurczak tikka masala z ryżem basmati

Czas przygotowania: 120 minut

Ilość porcji: 4  Kraj pochodzenia: Indie

Składniki:

  • 200 g Ryżu Basmati Kupiec
  • 400 g piersi z kurczaka

Marynata:

  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego mielonego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sos:

  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 200ml śmietanki 36%
  • 1/3 łyżeczki soli
  • kolendra do podania
No Reviews

Przygotowanie

1.

Kurczaka kroimy w paski

Mark as complete
2.

Wszystkie składniki marynaty mieszamy, następnie dodajemy do niej kurczaka

Mark as complete
3.

Mięso w marynacie chłodzimy minimum godzinę

Mark as complete
4.

Gotujemy ryż basmati zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Mark as complete
5.

Po wyznaczonym czasie marynowania wyjmujemy kurczaka z lodówki

Mark as complete
6.

Wycieramy kurczaka z nadmiaru marynaty, następnie grillujemy mięso z każdej strony do zarumienienia

Mark as complete
7.

Na drugiej patelni roztapiamy masło klarowane, dodajemy przyprawę garam masala, sól, pomidorową passatę i wszystko zagotowujemy

Mark as complete
8.

Do sosu dodajemy grillowanego kurczaka i gotujemy pod przykryciem 20 minut od czasu do czasu mieszając

Mark as complete
9.

Kurczaka w sosie zestawiamy z ognia, dodajemy śmietankę i mieszamy.

Mark as complete
10.

Danie podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem, posypane posiekaną kolendrą

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.