Lany chrust z mąki orkiszowej

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: około 50 małych chruścików

Składniki: 

  • 250g mąki orkiszowej białej
  • 250 ml mleka
  • 20 ml wódki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru pudru Kupiec
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy)

Składniki dodatkowe:

  • 100 g cukru pudru Kupiec 
  • garść suszonych kwiatów hibiskusa
No Reviews

Przygotowanie

1.

Mąkę, mleko, jajka, wódkę, cukier puder, sodę i szczyptę cukru zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie przelej do dyspensera lub butelki.

Mark as complete
2.

Olej rozgrzej w niskim, niedużym garnku do temperatury 180°C

Mark as complete
3.

Na rozgrzany tłuszcz wyciskaj ciasto tworząc spiralę

Mark as complete
4.

Smaż partiami z obu stron na złoty kolor do wyczerpania ciasta i odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami

Mark as complete
5.

Cukier puder ucieraj z kwiatami hibiskusa i posyp gotowy chrust.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.