Lany chrust z mąki orkiszowej
super easy
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: około 50 małych chruścików
Składniki:
- 250g mąki orkiszowej białej
- 250 ml mleka
- 20 ml wódki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru pudru Kupiec
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy)
Składniki dodatkowe:
- 100 g cukru pudru Kupiec
- garść suszonych kwiatów hibiskusa
No Reviews
Przygotowanie
1.
Mąkę, mleko, jajka, wódkę, cukier puder, sodę i szczyptę cukru zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie przelej do dyspensera lub butelki.
Mark as complete
2.
Olej rozgrzej w niskim, niedużym garnku do temperatury 180°C
Mark as complete
3.
Na rozgrzany tłuszcz wyciskaj ciasto tworząc spiralę
Mark as complete
4.
Smaż partiami z obu stron na złoty kolor do wyczerpania ciasta i odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami
Mark as complete
5.
Cukier puder ucieraj z kwiatami hibiskusa i posyp gotowy chrust.
Mark as complete
Dodaj komentarz