Lifehack: kasza gryczana jako dodatek do domowego chleba
super easy
Lubisz wypiekać domowy chleb? Koniecznie spróbuj wersji z prażoną kaszą gryczaną. Dodatek gryki nie tylko rozwinie smak wypieku, ale przede wszystkim wzbogaci pieczywo w wiele cennych składników odżywczych:
- Zwiększy ilość magnezu, którego często mamy zbyt mało w diecie. Suplementacja sztuczna nie zawsze jest tak wydajna, jakbyśmy sobie tego życzyli. Naturalne źródła są znaczniej korzystniejsze dla organizmu.
- Zwiększy ilość błonnika pokarmowego, który wydłuża uczucie sytości, ale też ułatwia naturalne oczyszczanie organizmu.
- Zwiększy ilość rutyny w diecie. Naturalnym jej źródłem jest właśnie gryka.
Jak wzbogacić chleb w kasze gryczaną?
- Ugotuj kaszę gryczaną i ją ostudź
- Na około 0,5kg mąki dodaj 60-70g kaszy
- Możesz wykorzystać kaszę paloną lub białą
- Możesz dodać ją do ciasta i wymieszać lub posypać po wierzchu pod koniec pieczenia uważając na to, aby jej nie przypalić.
No Reviews
Dodaj komentarz