Lifehack: kasza gryczana jako dodatek do domowego chleba

Lubisz wypiekać domowy chleb? Koniecznie spróbuj wersji z prażoną kaszą gryczaną. Dodatek gryki nie tylko rozwinie smak wypieku, ale przede wszystkim wzbogaci pieczywo w wiele cennych składników odżywczych:

  • Zwiększy ilość magnezu, którego często mamy zbyt mało w diecie. Suplementacja sztuczna nie zawsze jest tak wydajna, jakbyśmy sobie tego życzyli. Naturalne źródła są znaczniej korzystniejsze dla organizmu.
  • Zwiększy ilość błonnika pokarmowego, który wydłuża uczucie sytości, ale też ułatwia naturalne oczyszczanie organizmu.
  • Zwiększy ilość rutyny w diecie. Naturalnym jej źródłem jest właśnie gryka.

Jak wzbogacić chleb w kasze gryczaną?

  • Ugotuj kaszę gryczaną i ją ostudź
  • Na około 0,5kg mąki dodaj 60-70g kaszy
  • Możesz wykorzystać kaszę paloną lub białą
  • Możesz dodać ją do ciasta i wymieszać lub posypać po wierzchu pod koniec pieczenia uważając na to, aby jej nie przypalić.
No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.