Lifehack: obniżamy IG wafli, czyli jak dobrać dodatki 

Wafle zbożowe same w sobie są łatwostrawne, a więc charakteryzują się też wyższym indeksem glikemicznym, aniżeli np. chleb razowy. Jeśli więc zależy nam na tym, aby obniżyć IG dania, w którym główne skrzypce grają wafle zbożowe, warto zadbać o dodatki. Oto kilka praktycznych wskazówek:

  • Dodaj tłuszcz do wafla np. masło orzechowe, kilka orzechów na wierzch, oliwę z oliwek do pasty np.:
    • Masło orzechowe + świeże warzywa
    • Twarożek z miodem + orzechy włoskie
    • Pieczone pomidory z ziołami + oliwa
  • Wykorzystaj białko – może być zarówno odzwierzęce np. jaja, ryby, twarożek, jak i roślinne np. pasta z fasoli, grochu czy zwykły hummus.

Możesz też wykorzystać wafle jako deser po obiedzie z niskim IG. Wówczas uwalnianie glukozy do krwi z walki będzie wolniejsze, aniżeli spożycie samych wafli.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.