LUNCH MIX POD LUPĄ
super easy
Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd, dlatego coraz więcej osób decyduje się na przejście na zdrowszą stronę mocy. Dziś nasza dietetyczka opowie Wam nieco więcej o Lunch Mixie i o tym, jak wkomponować go w dietę.
Hasło: „jesteś tym, co jesz” stało się bardzo popularne i można się z nim w pełni zgodzić. Osoby, które dbają o swoją codzienną dietę, są nie tylko zdrowsze, ale także mają ładniejszą skórę, włosy i paznokcie. Mogą się też pochwalić lepszym nastrojem czy większymi zasobami sił witalnych. Natomiast osoby będące na tzw. śmieciowej diecie często mają olbrzymie trudności nie tylko ze zdrowiem, ale także z wyglądem zewnętrznym: sucha skóra, podkrążone oczy, łamliwe paznokcie czy cienkie włosy – to właśnie często efekt naszych codziennych, niewłaściwych wyborów żywieniowych.
Podstawa diety
Analizując piramidę zdrowego odżywiania, widzimy, że na pierwszym piętrze znajdują się warzywa i owoce. I to one są bardzo ważnym źródłem witamin, składników mineralnych, związków czynnych o określonym prozdrowotnym działaniu. W warzywach i owocach znajdziemy także bardzo ważny dla naszego przewodu pokarmowego błonnik pokarmowy.
Jeśli jednak spojrzymy na udział makroskładników w diecie zdrowej osoby, to zauważymy, że podstawą są węglowodany złożone i to one odpowiadają za to, ile mamy energii w ciągu dnia.
Węglowodany złożone
Źródłem węglowodanów są także poniekąd warzywa i owoce, ale najistotniejszą rolę mają w tym wypadku produkty zbożowe. I to właśnie one powinny się pojawiać w naszym menu kilka razy dziennie, jako źródło dobrej energii, ale również składników mineralnych i witamin. Jak wkomponować w menu produkty zbożowe?
- Na śniadanie: owsianka
- Na obiad: Lunch Mix z kaszą gryczaną z warzywami
- Na kolację: ryż naturalny brązowy jako dodatek na zimno do sałatki warzywnej
Szczególne bogactwo bioaktywnych związków znajduje się w kaszy gryczanej, która charakteryzuje się dużą zawartością magnezu i rutyny. Magnez jest składnikiem mineralnym szczególnie istotnym dla osób będących w ciągłym pośpiechu i napięciu. Rutyna z kolei wpływa korzystnie na naczynia krwionośne, gdyż je uszczelnia.
Kolejnymi zbożami godnymi zainteresowania są owies i jęczmień (szczególnie w postaci grubych kasz np. pęczak jęczmienny). Zboża te są bogate w błonnik, a w szczególności w błonnik rozpuszczalny w wodzie tzw. beta-glukany. Związki te znane są z tego, że mają korzystny wpływ na redukcję cholesterolu we krwi, a także regulują stężenie glukozy po posiłku.
Idealne połączenie
Idealne, a zarazem najprostsze i najsmaczniejsze połączenie na talerzu, to mieszanka różnych zbóż ze świeżymi warzywami lub/i owocami doprawiona kapką oliwy (lub bogatych w dobre tłuszcze nasion lnu) i naturalnymi przyprawami. Dania takie charakteryzują się nie tylko prostotą przygotowania, ale także dostarczają solidną dawkę składników odżywczych. Dzięki nim odżywiamy nasz organizm, a nie jednie napełniamy brzuch, aby nie czuć głodu. Dobrze odżywiony organizm, to także piękna i zadbana skóra.
Aby danie było pełnowartościowe, potrzebny jest również jest dodatek warzyw strączkowych np. soczewicy czy białej fasoli. Dzięki temu aminokwasy będące w zbożu uzupełniają się z aminokwasami będącymi w strączkach i uzyskuje się odpowiednią ilość protein.
Przykłady dań idealnych
Jak wkomponować wszystkie te składniki w dietę? Przygotowałam kilka propozycji dań idealnych:
– Lunch Mix z kaszą gryczaną i soczewicą + duszony na oliwie szpinak i posiekane pomidory suszone
– Nadziewane papryki z lunch Mix z kaszą jęczmienną i pestkami dyni i lnu z odrobiną wędzonego tofu spryskane olejem rzepakowym
– duszone jabłka z rodzynkami, naturalnymi orzeszkami ziemnymi i prażonymi płatkami migdałowymi podane na lunch mix z ryżem i bulgurem doprawione odrobiną cynamonu
Jak widzimy każdy kęs, każde ziarenko ma znaczenie. Dlatego warto pomyśleć o tym, aby zadbać o nasz jadłospis, a możemy być pewni, że będziemy nie tylko zdrowsi, ale również atrakcyjniejsi i pełniejsi energii.
Dodaj komentarz