LUNCH MIX Z GRZYBAMI I HALLOUMI
super easy
LUNCH MIX Z GRZYBAMI I HALLOUMI
Składniki (2 porcje):
- 100 g Lunch Mix Kupiec (kasza jęczmienna, owsiana pełnoziarnista, siemię lniane, pestki dyni)
- 2 średnie buraki
- 150 g sera halloumi
- 200 g świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybków, kurek, borowików)
- 1 mała cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml śmietanki 18% lub roślinnej
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
- 2 garści rukoli
- sól, świeżo mielony pieprz, tymianek lub majeranek
Przygotowanie:
- Kasza: Ugotuj Lunch Mix Kupiec zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Buraki: Buraki obierz, pokrój w plastry, skrop oliwą, posyp solą i piecz w 200°C przez 30–35 minut, aż będą miękkie i lekko skarmelizowane.
- Sos z grzybów leśnych:
- Oczyść grzyby, większe pokrój na kawałki.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną szalotkę i czosnek, chwilę podsmaż.
- Wrzuć grzyby i smaż, aż puszczą wodę i lekko się zrumienią.
- Wlej śmietankę, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Gotuj 5 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Halloumi: Pokrój ser w plastry i podsmaż na suchej patelni na złoty kolor.
- Podanie: W misce ułóż porcję kaszy, pieczone buraki, rukolę i halloumi. Całość polej sosem z grzybów leśnych i udekoruj świeżymi ziołami.
No Reviews
Dodaj komentarz