Mazurek pistacjowy
super easy
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 6-8
Składniki:
Na spód:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g zimnego
- 50 g mąki ziemniaczanej Kupiec
- 50 g cukru pudru Kupiec
- 3 żółtka
- Szczypta soli
Na krem:
- 100 ml śmietany kremówki
- 60 g pistacji niesolonych łuskanych
- 100 g białej czekolady
Do przełożenia:
- 3 łyżki konfitury malinowej
- 1 łyżka posiekanych pistacji
- 1 łyżka migdałów w płatkach
- 1 łyżka białej czekolady posiekanej lub granulowanej
No Reviews
Przygotowanie
1.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie malaksera i łączymy.
Mark as complete
2.
Zagniatamy w kulę. I chłodzimy 30 minut w lodówce.
Mark as complete
3.
Następnie wałkujemy dość cienko i wykładamy blaszkę do tarty o średnicy 30cm/10cm
Mark as complete
4.
Pieczemy 15 minut 1 180*C do zarumienienia
Mark as complete
5.
Kremówkę podgrzewamy, następnie wrzucamy posiekaną białą czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia
Mark as complete
6.
Dodajemy bardzo drobno posiekane pistacje (można zmiksować w malakserze).
Mark as complete
7.
Podpieczony spód smarujemy konfiturą, na wierzch wykładamy krem.
Mark as complete
8.
Wyrównujemy i ozdabiamy płatkami migdałów, posiekanymi pistacjami i białą czekoladą
Mark as complete
Dodaj komentarz