Mazurek z musem truskawkowym i limonką z kremem z kaszy manny

Mazurek to obowiązkowa pozycja podczas Wielkanocy. Poznajcie przepis na to pyszne i tradycyjne ciasto.

Okrągła forma o średnicy 25 cm

Składniki na spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g kaszy manny
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru Kupiec
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 żółtko
  • 1 żółtko ugotowane

Składniki na mus truskawkowy:

  • 300 g mrożonych truskawek
  • 60 g cukru
  • 1 limonka

Składniki na krem z kaszy manny:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 90 g masła
  • 100 g kaszy manny błyskawicznej Kupiec

Składniki do ozdoby:

  • Garść migdałów blanszowanych
  • Owoce liofilizowane do ozdoby
  • Skórka limonki
  • Mięta do ozdoby
No Reviews

Przygotowanie

1.

Mąkę, kaszę, cukier waniliowy i cukier wymieszaj, dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtko i zetrzyj ugotowane żółtko (dodatek kaszy manny i startego gotowanego żółtka sprawi, że mazurek będzie delikatny i bardzo kruchy jak maślane ciasteczka).

Mark as complete
2.

Całość szybko zagnieć w kulkę. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 45 minut.

Mark as complete
3.

Ciasto podziel na 3 części. 2/3 rozwałkuj na okrąg, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a z pozostałej części uformuj wałeczek i ułóż go dookoła ciasta oraz w paskach wzdłuż i wszerz. Wszystko dociśnij widelcem.

Mark as complete
4.

Piecz przez 25 minut w 180°C, a następnie ostudź.

Mark as complete
5.

W międzyczasie zagotuj truskawki i gotuj je przez 15-20 minut mieszając, żeby odparowały.

Mark as complete
6.

Limonkę sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę i zostaw do ozdoby. ½ soku z limonki wyciśnij do truskawek.

Mark as complete
7.

Wymieszaj truskawki, przetrzyj przez sito, pozbawiając je pestek.

Mark as complete
8.

Mleko zagotuj z cukrem i masłem. Zmniejsz moc palnika do minimum, wsyp kaszę i wymieszaj dokładnie, by nie powstały grudki. Gotuj, cały czas mieszając, do czasu aż powstanie konsystencja budyniu. Odstaw do ostudzenia.

Mark as complete
9.

Gdy masa będzie letnia, dodaj pozostały sok z ½ limonki. Wymieszaj dokładnie.

Mark as complete
10.

Kruchy spód wysmaruj w wolnych przestrzeniach między wałeczkami musem truskawkowym. Na to wszystko wyłóż krem z kaszy manny.

Mark as complete
11.

Mazurka ozdób owocami liofilizowanymi, blanszowanymi migdałami, miętą i skórką z limonki.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.