Mazurek z musem truskawkowym i limonką z kremem z kaszy manny
super easy
Mazurek to obowiązkowa pozycja podczas Wielkanocy. Poznajcie przepis na to pyszne i tradycyjne ciasto.
Okrągła forma o średnicy 25 cm
Składniki na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g kaszy manny
- 150 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru Kupiec
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1 żółtko
- 1 żółtko ugotowane
Składniki na mus truskawkowy:
- 300 g mrożonych truskawek
- 60 g cukru
- 1 limonka
Składniki na krem z kaszy manny:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 90 g masła
- 100 g kaszy manny błyskawicznej Kupiec
Składniki do ozdoby:
- Garść migdałów blanszowanych
- Owoce liofilizowane do ozdoby
- Skórka limonki
- Mięta do ozdoby
No Reviews
Przygotowanie
1.
Mąkę, kaszę, cukier waniliowy i cukier wymieszaj, dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtko i zetrzyj ugotowane żółtko (dodatek kaszy manny i startego gotowanego żółtka sprawi, że mazurek będzie delikatny i bardzo kruchy jak maślane ciasteczka).
Mark as complete
2.
Całość szybko zagnieć w kulkę. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 45 minut.
Mark as complete
3.
Ciasto podziel na 3 części. 2/3 rozwałkuj na okrąg, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a z pozostałej części uformuj wałeczek i ułóż go dookoła ciasta oraz w paskach wzdłuż i wszerz. Wszystko dociśnij widelcem.
Mark as complete
4.
Piecz przez 25 minut w 180°C, a następnie ostudź.
Mark as complete
5.
W międzyczasie zagotuj truskawki i gotuj je przez 15-20 minut mieszając, żeby odparowały.
Mark as complete
6.
Limonkę sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę i zostaw do ozdoby. ½ soku z limonki wyciśnij do truskawek.
Mark as complete
7.
Wymieszaj truskawki, przetrzyj przez sito, pozbawiając je pestek.
Mark as complete
8.
Mleko zagotuj z cukrem i masłem. Zmniejsz moc palnika do minimum, wsyp kaszę i wymieszaj dokładnie, by nie powstały grudki. Gotuj, cały czas mieszając, do czasu aż powstanie konsystencja budyniu. Odstaw do ostudzenia.
Mark as complete
9.
Gdy masa będzie letnia, dodaj pozostały sok z ½ limonki. Wymieszaj dokładnie.
Mark as complete
10.
Kruchy spód wysmaruj w wolnych przestrzeniach między wałeczkami musem truskawkowym. Na to wszystko wyłóż krem z kaszy manny.
Mark as complete
11.
Mazurka ozdób owocami liofilizowanymi, blanszowanymi migdałami, miętą i skórką z limonki.
Mark as complete
Dodaj komentarz