„Meatballs’y” Pulpeciki podane na ryżu z groszkiem i marchewką

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 4

Kraj  pochodzenia: Skandynawia

Składniki:

  • 200 g Ryżu Pełnoziarnisty Parboiled Naturalny Kupiec
  • 1 średnia marchewka
  • 100 g groszku zielonego
  • 1 łyżka masła
  • 400 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól , pieprz
No Reviews

Przygotowanie

1.

Ziemniaka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Mark as complete
2.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Mark as complete
3.

Cebulę ucieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru soku.

Mark as complete
4.

Następnie cebulę dodajemy do mięsa mielonego razem z posiekaną natką pietruszki, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, jajkiem i rozgniecionym ziemniakiem

Mark as complete
5.

Mięso dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy małe kotleciki o średnicy 3 cm

Mark as complete
6.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy 4 minuty uformowane kotleciki

Mark as complete
7.

Po upływie wyznaczonego czasu obracamy je i smażymy kolejne 4 minuty

Mark as complete
8.

Kroimy marchewkę w kostkę i podsmażamy ją na drugiej patelni razem z groszkiem, doprawiamy je solą do smaku

Mark as complete
9.

Po kilku minutach do warzyw dodajemy ugotowany ryż i mieszamy

Mark as complete
10.

Danie przyprawiamy pieprzem

Mark as complete
11.

Pulpeciki podajemy na ryżu z groszkiem i marchewką

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.