„Meatballs’y” Pulpeciki podane na ryżu z groszkiem i marchewką
super easy
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Kraj pochodzenia: Skandynawia
Składniki:
- 200 g Ryżu Pełnoziarnisty Parboiled Naturalny Kupiec
- 1 średnia marchewka
- 100 g groszku zielonego
- 1 łyżka masła
- 400 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 ugotowany ziemniak
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól , pieprz
No Reviews
Przygotowanie
1.
Ziemniaka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Mark as complete
2.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Mark as complete
3.
Cebulę ucieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru soku.
Mark as complete
4.
Następnie cebulę dodajemy do mięsa mielonego razem z posiekaną natką pietruszki, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, jajkiem i rozgniecionym ziemniakiem
Mark as complete
5.
Mięso dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy małe kotleciki o średnicy 3 cm
Mark as complete
6.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy 4 minuty uformowane kotleciki
Mark as complete
7.
Po upływie wyznaczonego czasu obracamy je i smażymy kolejne 4 minuty
Mark as complete
8.
Kroimy marchewkę w kostkę i podsmażamy ją na drugiej patelni razem z groszkiem, doprawiamy je solą do smaku
Mark as complete
9.
Po kilku minutach do warzyw dodajemy ugotowany ryż i mieszamy
Mark as complete
10.
Danie przyprawiamy pieprzem
Mark as complete
11.
Pulpeciki podajemy na ryżu z groszkiem i marchewką
Mark as complete
Dodaj komentarz