Mini wrapy z sałaty z kaszą jęczmienną mazurską, dipem ziołowym, kiełkami, natką i lekkimi warzywami

Pomysł na szybki smaczny obiad lub przekąskę? Sprawdźcie nasz przepis na mini wrapy w wiosennym wydaniu!

10-12 mini wrapów

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej mazurskiej Kupiec
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 50 g kiełków
  • 1 marchewka
  • Garść natki pietruszki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 100 g młodego groszku w strąkach
  • 1/2 granatu

Na dip ziołowy:

  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • Garść świeżej bazylii
  • 1/2 ząbku czosnku
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.
  2. Przygotuj dip: posiekaj bazylię, dodaj sok z limonki, ocet, wyciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj.
  3. Obierz marchewkę i pokrój za pomocą obieraczki na cienkie długie paski.
  4. Młody groszek pokrój na połowę, paprykę w drobną kostkę i posiekaj natkę pietruszki.
  5. Obierz granat. Kaszę wymieszaj z warzywami, natką pietruszki i dodaj połowę dipu. Wymieszaj.
  6. Sałatę podziel na pojedyncze liście. Na każdy liść nałóż po łyżce przygotowanej sałatki z kaszą, polej resztą dipu. Posyp pestkami granatu i kiełkami.
No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.