Mini wrapy z sałaty z kaszą jęczmienną mazurską, dipem ziołowym, kiełkami, natką i lekkimi warzywami
super easy
Pomysł na szybki smaczny obiad lub przekąskę? Sprawdźcie nasz przepis na mini wrapy w wiosennym wydaniu!
10-12 mini wrapów
Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej mazurskiej Kupiec
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 50 g kiełków
- 1 marchewka
- Garść natki pietruszki
- 1/2 papryki czerwonej
- 100 g młodego groszku w strąkach
- 1/2 granatu
Na dip ziołowy:
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z limonki
- Garść świeżej bazylii
- 1/2 ząbku czosnku
- Sól
- Świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.
- Przygotuj dip: posiekaj bazylię, dodaj sok z limonki, ocet, wyciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj.
- Obierz marchewkę i pokrój za pomocą obieraczki na cienkie długie paski.
- Młody groszek pokrój na połowę, paprykę w drobną kostkę i posiekaj natkę pietruszki.
- Obierz granat. Kaszę wymieszaj z warzywami, natką pietruszki i dodaj połowę dipu. Wymieszaj.
- Sałatę podziel na pojedyncze liście. Na każdy liść nałóż po łyżce przygotowanej sałatki z kaszą, polej resztą dipu. Posyp pestkami granatu i kiełkami.
No Reviews
Dodaj komentarz